Cioloș, victorios în fața lui Barna la primul vot pentru șefia USR PLUS. Ce spun experții clujeni despre turul doi și relația cu PNL

Cioloș, victorios în fața lui Barna la primul vot pentru șefia USR PLUS. Ce spun experții clujeni despre turul doi și relația cu PNL
| Foto: g4media.ro

Potrivit specialiștilor clujeni, miza viitorului lider al USR PLUS este mai degrabă îndreptată spre următoarele alegeri prezidențiale din 2024, decât pe negocierile de acum cu PNL și revenirea la guvernare.

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Cel de al treilea candidat, Irineu Darău, a obținut 10,1%. Deoarece niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 va fi organizat al doilea tur de scrutin.

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe George Jiglău, expert al centrului pentru studiul democrației și pe Radu-Albu Comănescu, lector la UBB, pentru a afla cum se vede lupta pentru supremația în USR PLUS prin ochii unor specialiști în domeniu.

„Rezultatul era cam de așteptat. Nu e de mirare că va fi un tur doi, pentru că al treilea candidat, Irineu Darău, a reușit să mobilizeze ceva oameni și să ia cam 10% din voturi. Nu mă mir nici că Dacian Cioloș e pe primul loc, și probabil că pleacă cu prima șansă în fața lui Barna și în turul următor. Partea de PLUS a arătat și la Cluj o forță de mobilizare mai mare la alegerile parlamentare, când au avut mai mulți oameni pe listă decât cei din USR.

Deci m-aș mira ca Cioloș să piardă alegerile astea. Sunt niște rezultate care arată că între cele două partide care s-au unit nu s-au așezat foarte clar lucrurile. Vorbim în continuare de două tabere acolo. Este o situație tipică pentru orice partid care rezultă în urma unei fuziuni. Cred că a fost o greșeală că au intrat amândoi în competiție. Era mai bine dacă negociau între ei și rămânea unul singur”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, George Jiglău.

Radu-Albu Comănescu se arată surprins de numărul de voturi luate de Dan Barna, în opinia sa fiind chiar prea multe, dar are și o explicație pentru acest lucru.

„Era o mișcare demult necesară. Dacian Cioloș are o abordare a problemei guvernării mult mai ancorată în realitate decât a avut-o vreodată Dan Barna. Mă mir că Barna a avut un procent atât de ridicat, dar el a avut avantajul că a umblat prin țară în acești ani, în timp ce Cioloș a fost ocupat și cu Parlamentul European. În acest moment, cei din USR par foarte detașați de tot ceea ce înseamnă mecanismele guvernării și responsabilitatea care vine cu stabilizarea ei”, a afirmat lectorul UBB.

Alegerile prezidențiale din 2024, mai importante decât actuala criză politică

O misiune importantă pentru viitorul președinte al USR PLUS este și gestionarea relației cu cei din PNL. Liberalii își vor alege noul lider chiar la sfârșitul acestei săptămâni, contracandidați fiind premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban.

„În ceea ce privește relația cu PNL, nu cred că va fi o diferență. Amândoi au fost foarte consecvenți, nu au dat semne de bunăvoință în raport cu PNL sau cu Florin Cîțu. În afară de competiția asta, nu prea s-au văzut tensiuni în partid pe chestiunile majore. Miza este și pentru ce se întâmplă acum după ce se vor așeza lucrurile, dar mai ales în perspectiva lui 2024. Cel care va câștiga acum va intra probabil în competiția pentru președinție. Barna a mai fost acolo și n-a intrat în turul doi, iar asta ar putea să conteze”, a explicat Jiglău.

„Nu cred că va fi ușor pentru oricine câștigă șefia USR PLUS să gestioneze relația cu PNL. Cred că Cioloș, dacă se va impune, va merge pe negocieri mai constructive decât cele ale lui Barna. Probabil că amândoi își doresc construirea unei poziții spre alegerile prezidențiale, ei țintind ceva mai departe. În negocierile cu PNL vor avea și miza să demonstreze propriului electorat că au știut să împingă lucrurile spre beneficiile partidului” este părerea lui Comănescu.

În zilele următoare, liderii partidului urmează să stabilească și condițiile în care se va desfășura congresul din 2-3 octombrie, după creșterea incidenței cazurilor de COVID-19. Este luată în calcul inclusiv desfășurarea online.

Comenteaza