Cine câştigă alegerile prezidenţiale de anul viitor VIDEO

Cine câştigă alegerile prezidenţiale de anul viitor VIDEO
Dacă ar candida la preşedinţie, liderul PDL Vasile Blaga ar strânge jumătate din voturile lui Mihai Răzvan Ungureanu, mai puţine decât Dan Diaconescu.

Potrivit unui sondaj al institutului Geopol, dacă ar candida amândoi, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-ar duela pentru fotoliul de la Cotroceni în turul doi de scrutin, dar primul tur ar fi câştigat de şeful guvernului. Românii nu sunt deranjaţi de propunerea Laurei Codruţa Kövesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi nu cred că ar exista o alianţă între Ponta şi Băsescu.

Cu 24,5% din voturi, Victor Ponta ar câştiga primul tur al unor ipotetice alegeri prezidenţiale în care s-ar duela cu Crin Antonescu, liderul PNL adunând doar 20,2% din opţiuni. Al treilea (dintre candidaţii propuşi de Geopol) s-ar clasa Mugur Isărescu - 13,5%. Sondajul aduce îi veşti extrem de proaste liderului PDL Vasile Blaga, care ar aduna abia 5,1%, fiind depăşit, fiind depăşit atât de Mihai Răzvan Ungureanu (10%), cât şi de Dan Diaconescu (6,7%)
Potrivit datelor furnizate de Geopol, premierul Victor Ponta se păstrează în faţa prezidenţiabilului USL Crin Antonescu şi în simpatia publică. Astfel, între personalităţile supuse testului simpatie publice de Geopol, ocupanţii podiumului sunt Victor Ponta, simpatizat de 62,1% dintre respondenţi, Mugur Isărescu, pe care spun că-l simpatizează 61,5% şi Crin Antonescu - 50,5% simpatizanţi. Celelalte nouă personalităţi sunt antipatice unui număr mai mare de români comparativ cu numărul celor care pretind că-i simpatizează.

Cu 29% simpatie, Traian Băsescu pare să rămână pe trendul ascendent pe care se situează în ultima vreme. Totuşi el este mai puţin agreat de români decât Mihai Răzvan Ungureanu - 39,2% simpatie, Corneliu Vadim Tudor - 32,8% şi chiar decât Adrian Năstase - 31,8%. În schimb, Băsescu are satisfacţia să vadă că Vasile Blaga (doar 22,3% simpatizanţi) este mai puţin iubit de români. Dintre cei 12, mai antipatizaţi decât Blaga sunt doar Dan Voiculescu - 19,8% simpatizanţi şi Kelemen Hunor - 15,8%. Blaga e depăşit în clasament de George Maior - 24,1% simpatie şi, din nou, de Dan Diaconescu - 22,9%.

Deşi domină topul prezidenţiabililor şi al simpatiei, Ponta este privit de cei mai mulţi dintre respondenţi (43,7%) drept o persoană influenţabilă din punct de vedere politic, doar 36,1% apreciind că premierul ar fi o persoană independentă. Interesant este că românii apreciază că Ponta este, practic, în egală măsură influenţat de Traian Băsescu (22,3%), Crin Antonescu (22,1%), respectiv de "baronii" din PSD (21,9%). Doar 12,5% cred că Ion Iliescu are vreo influenţă asupra lui Ponta şi numai 5,5% îi conferă o asemenea putere lui Adrian Năstase. Surprinzător, doar 2% cred că Ponta este influenţat de Liviu Dragnea, cel care este, practic, mâna sa dreaptă atât în partid cât şi în guvern.

Par să fie mai mulţi cei care apreciază că, propunând-o pe controversata Laura Codruţa Kövesi la conducerea DNA, premierul a făcut un lucru bun (32%) decât cei care cred că a făcut un lucru rău (24,7%). Totuşi, 43,3% dintre cei intervievaţi n-au avut nici o opinie referitor la decizia care a provocat un seism considerabil în alianţa de la guvernare. Alt subiect care a generat deranj în USL a fost relaţia cordială care pare să se fi instaurat între Victor Ponta şi Traian Băsescu. Potrivit sondajului menţionat, mai mult de un sfert dintre români (28,3%) sunt convinşi că ar exista chiar o alianţă între preşedinte şi premier. Totuşi, 41,5% resping această ipoteză.

Sondajul a fost realizat de Geopol în perioada 26 aprilie - 2 mai 2013 pe un eşantion de 1068 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic şi are o eroare maximă admisă de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Cercetarea a utilizat un chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

TOPUL PREZIDENŢIABILILOR

1. Victor Ponta 24,5 %
2. Crin Antonescu 20,2 %
3. Mugur Isărescu 13,5 %
4. Mihai Răzvan Ungureanu 10 %
5. Dan Diaconescu 6,7 %
6. Vasile Blaga 5,1 %

Sursa: Geopol

CEI MAI SIMPATIZAŢI

1. Mugur Isărescu 62,5 %
2. Victor Ponta 62,1 %
3. Crin Antonescu 50,5 %
4. M.R. Ungureanu 39,2 %
5. C.V. Tudor 32,8 %
6. Adrian Năstase 31,8 %
7. Traian Băsescu 29 %

Sursa: Geopol

CINE ÎL INFLUENŢEAZĂ PE PONTA

Traian Băsescu 22,3 %
Crin Antonescu 22,1 %
Baronii din PSD 21,9 %

sursa: Geopol

REALITATEA TV, cel mai urmărit post de ştiri

Cel mai urmărit post de ştiri este Realitatea TV, 29,3% din totalul populaţiei urmăreşte ştirile la acest post TV. Audienţa generală a postului Antena 3 este de 27,5 %, o audienţă mult mai mică o au posturile RTV, B1TV şi Digi 24, arată un sondajul Geopol. 17% din totalul populaţiei nu urmăreşte posturile TV de ştiri. Realitatea TV deţine o cotă de piaţă de 36.3% din piaţa posturilor TV de ştiri. Antena 3 are o cotă de piaţă de 34,1%, RTV de 11,1%, B1 TV, de 7,4% şi Digi 24, de 4,8%.

 

Comenteaza