Cererea de arestare preventivă a lui Oltean, avizată favorabil

Cererea de arestare preventivă a lui Oltean, avizată favorabil
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, cu 14 voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi trei abţineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

Parlamentarul liberal a precizat, la finalul audierii, că este nevinovat şi că a prezentat probe în acest sens, afirmând că nu a fost niciodată în localitatea Chitila sau în biserica în care se presupune că a luat mita şi că nu-l cunoaşte pe denunţător.

"Nu am săvârşit niciuna din faptele de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Nu am fost niciodata în localitatea Chitila, nu am fost niciodată la biserica din Chitila" a spus Oltean, adăugând că nu îl cunoaşte pe denunţător şi nu a luat bani direct sau prin interpuşi de la Mihai Rotaru. El a mai spus că a prezentat comisiei juridice probe şi că nu a cerut "să-l apere nimeni".

Anunţul privind rezultatul votului a fost făcut la finalul şedinţei, de vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica. Raportul acesteia este consultativ, iar o decizie privind cererea de încuviinţare a arestării preventive urmează a fi luată în plenul Parlamentului, cel mai probabil, pe 9 decembrie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut săptămâna trecută aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 de milioane de lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit 109 de milioane de lei pentru un teren din Piteşti, în suprafaţă de 61.000 mp. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. "În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.

Comenteaza