Ce spun liderii clujeni ai PNL și PSD despre un tandem la alegeri: „Nu suntem fanii comasării, dar am putea să acceptăm dacă am avea un proiect comun”

Ce spun liderii clujeni ai PNL și PSD despre un tandem la alegeri: „Nu suntem fanii comasării, dar am putea să acceptăm dacă am avea un proiect comun”
| Foto: colaj Ziua de Cluj

PNL și PSD au avut miercuri ședințe ale conducerilor pe tema luării unor decizii privind comasarea sau nu a unor alegeri din „super anul” electoral 2024. Deși inițial au fost reticenți și s-au opus ideii, social-democrații ar putea accepta varianta de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale, în anumite condiții. 

Ministrul Transporturilor și unul dintre liderii PSD, Sorin Grindeanu, a declarat marți, la Digi24, referitor la alegerile de anul acesta, că poate fi o variantă ca cele două formațiuni politice să aibă un proiect comun, unul dintre partide să aibă funcția de președinte, iar celălalt să aibă funcția de prim-ministru. De asemenea, social-democratul a precizat că ar mai fi și o altă opțiune, ca fiecare să candideze separat.

În ceea ce-i privește pe liberali, aceștia au votat, miercuri, în unanimitate, în şedinţa Biroului Politic Naţional, să mandateze conducerea PNL pentru începerea discuţiilor în coaliţie privind comasarea alegerilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că pe 9 iunie se vor organiza cu certitudine alegeri europarlamentare, precizând că a stabilit cu parlamentarii PSD ca, pentru moment, să nu voteze nicio modificare legislativă în ceea ce priveşte comasarea scrutinelor sau decalarea acestora.

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe liderii de la Cluj ai celor două mari partide, PNL și PSD, pentru a afla mai multe detalii despre discuțiile purtate în ședințele forurilor de conducere legate de acest subiect.

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a ținut să precizeze că nu există niciun impediment pentru comasarea alegerilor, fiind vorba de o decizie politică.

Aș vrea să precizez o chestiune în legătură cu subiectul comasării alegerilor. În primul rând, este vorba de o decizie eminamente politică. Partidele trebuie să-și asume asta. Din punct de vedere juridic, nu există niciun impediment legal și procedural să se poată face acest lucru. Legile din România permit asta. Nu vorbim de o scurtare a mandatelor primarilor sau a consilierilor locali/județeni deoarece intrarea în vigoare a mandatelor noi s-ar face în momentul expirării celor de acum. De asemenea, avem în alte 7 state alegeri pentru Parlamentul European concomitent cu alegerile locale sau regionale. Pe de altă parte, este o bună ocazie pentru toate partidele de a veni și a pune pe masă care sunt opțiunile pentru dezvoltarea României, cu sau fără Uniunea Europeană”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Daniel Buda.

„Nu aș vrea să comentez nimic în spațiul public până nu vor fi discuții în interiorul partidului legat de aceste aspecte. În momentul în care se va cristaliza o variantă de lucru, desigur că vom putea comunica în spațiul public”, a răspuns Buda, la întrebarea dacă se ia în calcul o candidatură comună PNL-PSD la alegeri.

Președintele interimar al PSD Cluj, senatorul Vasile Dîncu, susține că ar fi posibilă o comasare a alegerilor în cazul în care cele două partide ar avea un proiect comun pentru România.

Propunerea de a candida împreună nu este a Partidului Social Democrat, pentru că a venit din partea partenerilor noștri de guvernare, chiar dacă domnul Ciucă a spus că nu este propunerea PNL. A venit din altă parte să spunem. Noi nu suntem pentru a comasa alegeri și ne asumăm întreg calendarul electoral așa cum este. Sigur că a apărut această propunere de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare. Deja în calendarul politic din Belgia s-a aprobat această comasare. Se pare că ar fi o chestiune posibilă pentru că sunt problematici asemănătoare. Problemele europene nu mai sunt de politică externă, ci sunt probleme interne, fonduri europene, etc.

A lega problematica locală de cea europeană este posibilă. De asemenea, sunt alegeri pe liste. Aici sunt avantajate partidele mari, care au primari, șefi de consilii județene. Ideea noastră este că am putea gândi împreună cu liberalii aceste lucruri doar în condițiile în care am avea un proiect comun cu PNL. În momentul acesta, noi avem senzația că de multe ori Guvernul nu este sprijinit de liberali. Parcă nu vedem așa o participare în comun la costurile guvernării. Am putea discuta despre calendare comune de alegeri doar dacă am avea și un program comun cu PNL.

Coaliția de guvernare funcționează bine. Cred că asta se datorează, în primul rând, celor doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, care caută mereu să ne unească. PNL, dacă își dorește o comasare a alegerilor, ar trebui să facă mai mult în ceea ce privește colaborarea cu noi. Adică să ne facem un program comun. Să ne hotărâm dacă ne pregătim împreună pentru alegeri, pentru viitoarea guvernare sau ei au un alt proiect. Concluzia este următoarea: noi nu suntem fanii comasării, dar am putea să acceptăm dacă am avea un proiect comun pentru România”, ne-a transmis Vasile Dîncu.

Comenteaza