Ce spun experții clujeni despre lupta pentru șefia PNL. Cîțu, favorit pe hârtie / Orban, lovitură de imagine în fieful lui Bolojan

Ce spun experții clujeni despre lupta pentru șefia PNL. Cîțu, favorit pe hârtie / Orban, lovitură de imagine în fieful lui Bolojan
| Foto: psnews.ro

În lupta pentru supremația în PNL, actualul lider, Ludovic Orban, încearcă să îl ajungă din urmă pe contracandidatul său care are mai mulți susținători, premierul Florin Cîțu, și să adune cât mai multe voturi la congresul care va avea loc în septembrie.

Orban s-a mișcat bine în acest sens și pare că revine cu șanse reale în competiția internă. Duminică, președintele Camerei Deputaților a obținut sprijinul celei mai mari organizații din țară a liberalilor, PNL Bihor, condusă de Ilie Bolojan, cea care va trimite cei mai mulți delegați la congresul din toamnă.

Filiala lui Bolojan a dat undă verde moţiunii de candidat a lui Ludovic Orban. Totuși, liderul Consiliului Județean Bihor a anunțat în mai multe rânduri că nu va impune organizației și nici nu va face recomandări cu privire la candidatul care ar trebui susținut pentru șefia partidului, ci își va lăsa colegii să voteze „cum vor considera de cuviință”.

În ceea ce privește numărul de filiale, prim-ministrul Florin Cîțu stă mult mai bine decât Orban. Peste 30 de organizații județene și-au manifestat susținerea pentru Cîțu. Cu toate astea, în urmă cu câteva zile, Orban a spus că Florin Cîțu are un avantaj cu privire la numărul liderilor de organizații care îl susțin, precizând însă că viitorul șef PNL va fi votat de toți delegații trimiși la Congres, nu doar de șefii de filiale.

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe George Jiglău, lector universitar la UBB și expert al centrului pentru studiul democrației, pentru a afla cum se vede lupta pentru putere în PNL prin ochii unui specialist în domeniu.

„Cu siguranță îi cresc șansele lui Orban după mutarea de la Bihor, pentru că toată lumea aștepta să vadă ce decide Ilie Bolojan. El nu a fost până acum într-o tabără specifică. Nu știu dacă îi cresc șansele decisiv, pentru că este doar o filială până la urmă. Dacă ne raportăm la numărul de filiale, Florin Cîțu rămâne clar în avantaj.

Pe de altă parte, cum s-a tot spus, la congres nu votează județul, ci votează fiecare delegat în parte. Se va reduce totul la chestiuni de ordin personal, la capacitatea liderilor de filială să-și convingă oamenii ce să voteze. Cîțu rămâne favorit în condiții pe care le vedem expuse acum public. Mare parte din bătălie se poartă la un nivel care nu e public”, a explicat, pentru Ziua de Cluj, George Jiglău.

Bătălia din PNL avantajează PSD-ul

„Lupta din PNL fragilizează partidul, într-o perioadă în care sunt puțin convingători ca și guvernare. Pentru că memoria românilor este scurtă, o să ne întoarcem la o simpatie crescută față de PSD. Florin Cîțu vrea să fie un liberal-progresist, iar Orban mi se pare puțin captiv unei prea lungi dispute cu PSD și tinde spre o zonă de conservatorizare a liberalismului.

Așadar, PNL-ul este divizat între două opțiuni, una de a fugi după o parte din electoratul liberal-progresist de la USR și cealaltă de a capta electoratul mai tradiționalist de la PSD. Cîțu n-ar fi o opțiune rea pentru reînnoire pentru că este și mai tânăr, dar vine și din altă zonă de exercițiu politic. Depinde foarte multe de el cum își expune mesajul și cum reușește să capteze convingător electoratul din partid”, ne-a declarat Radu Albu-Comănescu, lector UBB.

Comenteaza