Ce şanse sunt să avem un guvern PSD-PNL după alegeri

Ce şanse sunt să avem un guvern PSD-PNL după alegeri
Tot mai multe voci, atât din interiorul, cât şi din afara sistemului politic, vehiculează din ce în ce mai des, în ultima vreme, ipoteza unui guvern al unei noi mari coaliţii PSD-PNL după alegerile din decembrie.

Ultimul intrat în „horă" e fostul preşedinte Traian Băsescu. Disperat să-şi revitalizeze un partid născut talent şi mort speranţă odată cu accesorizarea Elenei Udrea cu cătuşe, dar mai cu seamă, ahtiat să-i calce pe urme lui Vladimir Putin şi să guste şi el experienţa de premier, fostul şef al statului vorbeşte, mai nou, despre pericolul reînvierii vechiului USL. Ba mai mult, posibilitatea încropirii unei asemenea mari alianţe post-electorale a fost invocată recent şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Dar scenariul unui nou guvern PSD-PNL care ar putea rezulta după alegerile parlamentare este vehiculat de multă vreme şi de diverşi observatori şi analişti ai spaţiului politic, mizându-se, în principal, pe posibila incapacitate a celor două mari forţe politice de a-şi asigura, ulterior scrutinului din iarnă, fiecare separat, o majoritate parlamentară suficient de stabilă, care să nu lase supravieţuirea noului cabinet la mâna viitorilor traseişti politici.

Previzibil, în prag de campanie electorală în care vor fi, practic, obligaţi să tragă unii în alţii cu toată muniţia din dotare, reprezentanţii locali ai celor două mari forţe politice, dau de înţeles că nu le-ar cădea tocmai bine o asemenea mezalianţă. „Cred că interesul românilor e ca partidele parlamentare cu tradiţie să-şi respecte electoratul şi promisiunile din campanie.

Cred că e impropriu să vorbim de o alianţă la guvernare a două partide care vor intra în campania electorală cu două platforme diferite. Soluţiile economice şi programele politice ne diferenţiază. Părerea mea personală e categorică, având în vedere rezultatele bune ale guvernelor de stânga din ultimii ani, cea mai bună soluţie pentru România pe care o văd e un guvern social-democrat format din PSD şi nimeni altcineva", a afirmat preşedintele interimar al PSD Cluj Horia Nasra.

Omologul său din fruntea liberalilor clujeni, europarlamentarul Daniel Buda, judecă în aceiaşi termeni. „Cred că fiecare partid e dator faţă de propriul electorat să facă tot ce-i stă în putinţă să ajungă la guvernare, să pună în practică propria viziune, propriul program politic. În ultimii ani au existat la guvernare şi alianţe PDL-PSD şi PNL-PSD, care, însă, s-au dovedit nefuncţionale. Sigur, în politică niciodată nu e bine să spui «niciodată», dar în România, în acest moment, o alianţă stânga-dreapta nu ar fi foarte eficientă.

Într-adevăr, Germania a oferit un asemenea exemplu de coabitare, dar nici acolo rezultatele nu au fost chiar atât de bune pe cât s-a spus şi oricum Reomânia nu are încă maturitatea politică a Germaniei. Sigur, putem colabora pe proiecte majore, cum ar fi adoptarea unei noi Constituţii sau reorganizarea administrativ-teritorială, care mi se pare a fi prioritatea numărul unu a României. PNL, însă, trebuie să se bată să strângă suficiente voturi astfel încât să guverneze singur", a declarat Buda.

Pe de altă parte, analistul politic George Jiglău e de părere că un asemenea scenariu e demn de luat în calcul, deşi susţine cxă există un obstacol major în realizarea lui. „Dacă ne uităm la sondajele de opinie şi la rezultatele de la locale, se pare că, după alegeri, nu vor exista foarte multe opţiuni. Vor intra în parlament PSD, PNL, USR şi UDMR şi rămâne să mai vedem ce va fi cu PMP şi ALDE. E posibil ca un partid mare împreună cu un partid mic să nu facă majoritate şi atunci vom avea ori un partid mare cu două partide mici, ori o alianţă a celor două partide mari.

Cum spuneam, nu sunt foarte multe opţiuni, aşa că e foarte plauzibil un asemenea scenariu, indiferent ce spun acum reprezentanţii PSD şi PNL, mai ales că există precedentul din 2008. Există însă problema Cioloş. În goana pentru recuperarea terenului pierdut, PNL încearcă să-şi lege imaginea de Dacian Cioloş, încercând să inducă electoratului ideea că un vot pentru PNL e un vot pentru Cioloş premier. De cealaltă parte, însă, PSD nu e dispus să renunţe la funcţia de premier, iar, dacă l-ar accepta pe Cioloş, ar pierde din credibilitate, nu că asta ar conta foarte mult. Fără Cioloş, scenariul unui guvern PSD-PNL era mai plauzibil.

Practic acum există două tabere: cu sau fără Cioloş. Din nou românii vor avea de votat pentru sau împotriva unei persoane, la fel cum până acum au votat pentru sau împotriva lui Iliescu, a lui Năstase, a lui Băsescu sau a lui Ponta. Pentru prima oară, însă, acum e vorba de o persoană neconflictuală. Spre deosebire de Năstase, Băsescu, Ponta, chiar şi Iliescu, Cioloş nu e un personaj care generează conflicte, care se hrăneşte politic din conflicte. Dar tot ce se discută acum se va şterge cu buretele în 12 decembrie, când se va discuta cu cifrele pe masă, exact cum s-a întâmplat în 2012 cu înţelegerea preelectorală dintre USL şi UDMR", a apreciat Jiglău.

Cu totul altă opinie are sociologul Cosmin Mihălţan, directorul Casei de Cercetări Sociologice Transilvania. „Aud şi eu acest scenariu tot mai vehiculat în ultima vreme, dar nu sunt foarte încântat de el. Nu înţeleg de ce ar face PSD un asemenea pas. După procentele de la alegerile locale, care n-au de ce să nu se repete la parlamentare, datorită intervalului scurt de timp, având alături ALDE şi având şi UDMR care e dispus să se ralieze oricărei formule guvernamentale, ar avea majoritatea asigurată şi atunci mă întreb care ar fi avantajul PSD într-o alianţă cu un PNL, care, dacă se menţine pe trendul actual, cu toate ezitările, cu o conducere bicefală, fără un atât de necesar rebranding, se va duce rău în jos. Practic singurul avantaj al liberalilor, în acest moment, e preşedintele Iohannis.

PNL ar putea fi interesat, eventual, să încerce repetarea scenariului din 2009, când PDL s-a aliat cu PSD, iar apoi, după ce au racolat cât au putut de pe la celelalte partide, înainte de europarlamentare, i-au scos afară. Mi-e greu să văd o alianţă între două partide cu orgolii mari şi, repet, cu un PSD care va obţine un scor mare şi care va avea pretenţii pe măsura scorului", a comentat Mihălţan.

 

Comenteaza