Ce noi măsuri vrea să ia Guvernul pentru a reduce cheltuielile! Liderul CJ Cluj: „Nu poți guverna bine o țară dacă ea e condusă după regulile din 1968”

Ce noi măsuri vrea să ia Guvernul pentru a reduce cheltuielile! Liderul CJ Cluj: „Nu poți guverna bine o țară dacă ea e condusă după regulile din 1968”
| Foto: colaj ZIUA de CLUJ

Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să reducă cheltuielile până la final de an și să adopte o ordonanță de urgență, pentru a se încadra în noua țintă de deficit bugetar.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență obținut de Digi 24, se arată că până la finalul anului se stopează cheltuielile cu serviciile de consultanță, chirii sau achiziția de mobilier. Totodată, se interzic festivalurile și concertele, cu excepția celor de final de an și se stopează investițiile cu finațare de la bugetul de stat.

De asemenea, drepturile salariale obținute în instanță, chiar și cele de anul acesta, se plătesc anul viitor, iar instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru a comenta noile măsuri pregătite de Guvernul Ciolacu.

De principiu, o reducere a cheltuielilor într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar este o măsură nu neapărat greșită, dar trebuie tratate în mod diferit administrațiile publice. Dacă vorbim de autoritățile administrației centrale este una: Guvern, ministere, etc., iar dacă vorbim de autoritățile alese, care au un buget structurat diferit, atunci discutăm despre altceva.

De exemplu, administrațiile publice locale pot face economie și în alte moduri, nu neapărat prin impunere de către centru la o anumită reducere. Conducătorul instituției poate stabili un fond de salarii care să fie un anumit procent din bugetul pe care îl are. Sau să stabilească administrația publică locală procentul pe care dorește să-l cheltuie cu spectacolele, concertele sau salariații.

Nu trebuie să vină un ministru, care o fi acela, și nu are habar probabil ce înseamnă administrația publică locală, să stabilească el de la București câți angajați am eu la departamentul de resurse umane. Ei pot stabili un fond de salarii, și eu, ca șef de instituție, să mă încadrez în el. În ceea ce privește cheltuielile de sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, aici este o altă prostie. Sunt perioade în an în care se fac plăți mai multe, iar altele mai puțin, pe măsură ce se fac lucrările.

Marea noastră problemă este că, există, la nivel ministerial, oameni care gândesc ca în perioada comunistă, aplicând reguli din perioada comunistă, dar dorind să fie democrație și economie de piață. Nu poți cu regulile comuniste să conduci o țară după economia de piață. Un ministru nu poate să conducă după regulile comuniste. Nu poți guverna bine o țară dacă ea e condusă după regulile din 1968”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean clujean a mai spus că administrațiile publice locale (primării și consilii județene) sunt singurele care mai funcționează, „cât de cât eficient” în România. 

Ordonanța de urgență urmează să intre în următoarea ședință de guvern. Măsurile sunt luate înaintea rectificării bugetare, unde va fi trecută și noua țintă de deficit bugetar. Deficitul va crește de la 4,4%, cât era prevăzut la începutul anului, la 5,5- 5,7%, a afirmat recent premierul Marcel Ciolacu. 

Comenteaza