Ce mai fac foștii parlamentari ai Clujului: „Mi-au ajuns 12 ani” / „Sper să ies la pensie așa cum am visat, scriind cărți pentru copii”

Ce mai fac foștii parlamentari ai Clujului: „Mi-au ajuns 12 ani” / „Sper să ies la pensie așa cum am visat, scriind cărți pentru copii”

Jumătate din senatorii și deputații care au primit girul clujenilor să acceadă la prima putere în stat, în mandatul 2016 – 2020, au acum alte preocupări.

Din totalul de 14 parlamentari care îi sunt atribuiți județului Cluj, 10 deputați și 4 senatori, jumătate nu au mai prins un loc la București, în noua legislatură. Foștii senatori Marius Nicoară (PNL), Vasile Ilea (PSD), Mihai Goțiu (USR), respectiv deputații Cornel Itu (PSD), Horia-Gabriel Nasra (PSD), Florin-Vasile Stamatian (PNL) și Adrian-Octavian Dohotaru (USR) sunt cei 7 foști parlamentari ai Clujului care acum au rămas în „civilie”.

ZIUA de CLUJ i-a contactat și a stat de vorbă cu aceștia pentru a vedea ce mai fac, cu se mai ocupă, dacă urmăresc în continuare ce se întâmplă în viața politică sau dacă le este dor de activitatea din Parlament.

Fostul senator social-democrat Vasile Ilea a declarat că este bine și că încă nu și-a reluat activitatea la fosta firmă. „Viața politică n-am mai urmărit-o, s-a terminat pentru mine. Nu îmi lipsește absolut deloc activitatea din Parlament și politica este un subiect închis. Se spune că nu e bine să afirmi niciodată să nu spui niciodată, dar în cazul ăsta chiar este niciodată”, a fost poziția fermă a lui Ilea.

Marius Petre Nicoară a spus adio Parlamentului după 12 ani. Acesta spune că s-a pensionat, se ocupă de firmele pe care le are, și urmărește în continuare viața politică. „Am fost 12 ani acolo, mi-au ajuns, a fost foarte bine că m-am liniștit. În acești ani am făcut naveta, care nu este un lucru așa de ușor cum pare” a explicat fostul senator al Partidului Național Liberal, care a „migrat” ulterior la ALDE.

Fostul senator al USR, Mihai Goțiu a spus că este în sesiunea de examene pentru obținerea unui docorat pe probleme de jurnalism și comunicare de mediu. El a precizat că urmărește foarte atent partea ce ține de mediu, unde rămâne în continuare activ, dar nu este la aceeași intensitate ca atunci când trebuia să voteze legi pe anumite probleme.

„Strict în ceea ce privește activitatea pe care o aveam, eu făcând mai mult activitate de teren, din punctul acesta de vedere n-am nici cel mai mic dor de clădirea Parlamentului, ca să zic așa. Pe de altă parte, evident că am rămas în legătură directă cu ce se întâmplă acolo. În 20 și ceva de ani nu mi-am pus problema vreodată că o să intru în politică și să candidez, dar a fost o decizie pe care am luat-o în aproximativ o lună de când mi-a venit ideea. Mi-aș dori să nu mai fie nevoie de mine și să ies la pensie așa cum am visat, scriind cărți pentru copii”, a adăugat Goțiu.

Horia-Gabriel Nasra, fost deputat al PSD, a afirmat că este excelent și că se află în vacanță. Acesta a spus că are câteva proiecte de comunicare, despre care vom afla mai multe în primăvara acestui an. Nasra a rămas membru al social-democraților și urmărește în continuare viața politică internă, dar și cea externă.

Întrebat dacă îi este dor de Parlament, fostul deputat clujean a răspuns că „Nu neapărat. Este o onoare, o demnitate, au fost patru ani foarte frumoși, dar în momentul de față am făcut o pauză. Mă axez pe proiectele personale”, a declarat Nasra.

Fostul deputat PSD-ist, Cornel Itu a avut trei mandate consecutive în Parlamentul României, din anul 2008, până în 2020. El spune că s-a reîntors la firma sa, care se ocupă de confecțiile metalice, și continuă politica pe zona Dejului și comunele arondate. Nu mai urmărește viața politică zilnic cum o făcea din funcția de deputat, dar încearcă să fie în continuare la curent cu ce se întâmplă.

Itu a afirmat că a încercat să-și facă datoria pentru cetățenii din Cluj, mai ales din zona Dej. „Mi-e dor da și nu de Parlament. Am câteva realizări care mă încântă și sper că am făcut bine cetățenilor. A fost o experiență deosebită acolo, cred că așteptările sunt mai mari de la populație, dar sistemul e greoi”, a adăugat fostul deputat de Cluj.

Adrian-Octavian Dohotaru, fost deputat al USR, a spus, pe scurt, că în acest moment este angrenat în două proiecte legate de mediu. El a precizat că, dacă oamenii politici sunt deschiși la proiecte civice, poate colabora cu oricine cu cea mai mare plăcere.

„Mi-e dor de unele proiecte pe care voiam să le ducem mai departe, și care s-au întrerupt la final de mandat. Vă dau două exemple: Legea ariilor urbane și un alt proiect, care a fost stricat de cei de la PNL și PSD, legea spațiilor verzi”, a explicat Dohotaru. Fostul USR-ist a afirmat referitor la o întoarcere în Parlament: „Niciodată să nu spui niciodată. Puteam și acum (alegerile parlamentare din 6 decembrie - n.red.) să candidez, dar am refuzat.”

Vasile-Florin Stamatian a fost deputat PNL de Cluj pentru un mandat. Acesta a spus că viața în afara Parlamentului este frumoasă și că s-a întors la meseria de bază, medicină și cercetare. „Am făcut politică de când mă știu, am fost în diferite poziții, de la simplu cetățean până la poziții de responsabilitate în administrație. Nu te poți rupe dintr-o dată”, a precizat Stamatian.

Fostul deputat liberal susține că a mers la București nu ca să fie parlamentar, ci pentru că a crezut că experiența și tot ce a acumulat în viață pot să-și aducă contribuția la îmbunătățirea unor lucruri.

Ceilalți 7 senatori și deputați de Cluj din perioada 2016-2020 sunt și astăzi în Parlamentul României, câțiva dintre ei câștigându-și locul la București, în alte județe din țară. Emanuel Ungureanu este acum deputat USR-PLUS la Buzău, iar Steluța Cătăniciu deputat PSD de Bihor.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, după două mandate de deputat este acum senator al PNL Cluj, iar Laszlo Attila a rămas senator UDMR de Cluj. Dintre deputați, Cristina Burciu a trecut de la PSD la PNL și a obținut un nou mandat, Dan-Sorin Moldovan este tot deputat liberal, iar Csoma Botond și-a mai adjudecat un mandat de deputat de Cluj al UDMR.

Comenteaza