Video Ce lasă în urmă Klaus Iohannis și la ce capitol ar fi putut „lucra” mai mult, în viziunea lui Emil Boc / Provocarea pentru cel care îi ia locul

Ce lasă în urmă Klaus Iohannis și la ce capitol ar fi putut „lucra” mai mult, în viziunea lui Emil Boc / Provocarea pentru cel care îi ia locul

Liberalul Ilie Bolojan se instalează în funcția de președinte interimar al țării, după ce Klaus Iohannis a demisionat. Primarul Emil Boc a vorbit, la ZIUA LIVE, despre „moștenirea” pe care o lasă Iohannis, dar și despre absența sa din spațiul public, în cel de-al doilea mandat.

Un președinte pleacă, un altul preia atribuțiile interimar și se instalează la Cotroceni. Primarul Emil Boc a subliniat că sub conducerea lui Iohannis, România a făcut pași importanți din punct de vedere politic, și aceasta este „moștenirea” pe care trebuie să o păstrăm, nu să cădem în extrema suveranismului.

„Despre asta va vorbi istoria (despre moștenire – n.red), e prea la cald să tragi concluzii, nu poți să tragi concluzii în acest moment pentru că ești sub impulsul unui amestec de emoții... Dar partea plină a paharului e legată de faptul că România și-a ținut parcursul euroatlantic în acești 10 ani, iar pentru asta trebuie apreciată și România, și ce s-a făcut de către președinte, de către factorul politic, și cea mai importantă moștenire pe care o lasă, nu abandonați, nu părăsiți, nu deviați de la parcursul euroatlantic al României, nu compromiteți și nu distrugeți ce am câștigat.

Avem un asemenea pericol în față, de a pierde ceea ce am câștigat, adică pericolul suveranismului. Unii pun semnul egalității între suveranitate și suveranism, e greșit. Suveranitatea e un atribut al oricărui stat democrat, și e necesar, suveranismul înseamnă respingerea colaborării, izolaționism, și (mai înseamnă – n.red), eu singur, fără alții, nu mă interesează soarta celorlalți, și ideea că pot să reușesc fără colaborare și fără să am nevoie de sprijin.

S-a demonstrat în istorie că nimeni, niciodată și nicăieri doar bazându-se pe izolaționism și suveranism, nu a reușit. Nici Coreea de Nord nu a reușit, nici Venezuela astăzi. (...)Unde au ajuns în zece ani, cea mai săracă țară din lume, este azi Venezuela, o țară cu cele mai mari rezerve de țiței din lume. Un salariu e sub 10 dolari, o țară bogată, dusă în extremism, în suveranism, distrugându-se locuri de muncă și investiții.

Dacă vrei să construiești trebuie să ai un amestec între identitate națională, suveranitate și colaborare externă pentru securitate. Găsirea unui echilibru este cheia. Noi am reușit să ducem țara asta în cele mai bune vremuri din întreaga noastră istorie, global, România a făcut niște pași extrem de importanți, am câștigat niște lucruri pe care nu ne putem permite să le aruncăm la gunoi”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Primarul Clujului a făcut referire și la aspectele la care Klaus Iohannis ar fi putut „lucra” mai mult.

„Asta e poate și cea mai importantă provocare pentru președintele interimar și pentru viitorul președinte al României, să mențină direcția euroatlantică a României, să nu aruncăm la gunoi ce am câștigat, să îmbunătățim ceea ce nu funcționează, să aducem bani europeni, care sunt o adevărată mină de aur pentru România.

Și să comunicăm, pentru că dacă e să ne referim la un lucru pe care președintele nu l-a făcut în al doilea mandat a fost absența, din nefericire, din spațiul public, care dacă nu a fost ocupat de președinte, a fost ocupat de alții, care nu au avut acele porniri de a susține dimensiunea euroatlantică a țării. Un președinte trebuie să comunice, să explice, să se implice și să fie un factor care să coaguleze energii pozitive în jurul lui pentru binele țării. Acolo probabil că ar fi trebuit să lucreze mai mult”, a mai spus Emil Boc.

Comenteaza