Ce calcule îşi face UDMR pentru prezidenţiale
- Scris de Valentin Malaescu
- 14 Ian 2014, 21:04
- Politica
- Ascultă știrea

Potrivit liderului său, UDMR aşteaptă să vadă cum se vor aşeza apele după cutremurul politic care ar putea fi generat de alegerile europene şi eventualul referendum pentru revizuirea Constituţiei, înainte de a decide dacă va participa cu candidat propriu la competiţia electorală din noiembrie. Kelemen spune că trebuie făcute şi „alte calcule". Reprezentanţii clujeni ai Uniunii spun că acestea vor fi complicate.
„Vom discuta abia după alegerile europarlamentare - asta am propus eu - şi vom lua o decizie, cel mai probabil, la începutul lunii iunie. Este bine să avem un candidat, dar, cum ştim că din păcate nici în 2014 nu vom da noi un preşedinte, trebuie să facem şi alte calcule, dacă e benefică sau nu o astfel de candidatură, dar înainte de începutul lunii iunie nu vom lua o decizie. Există şi posibilitatea să nu avem, deşi, aşa cum ştiu eu, foarte multe argumente au fost şi sunt să avem un candidat şi în 2014", a anunţat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, crede că e aproape obligatoriu ca Uniunea să aibă un candidat propriu. „Eu cred că ar trebui să avem un candidat, iar decizia se va lua la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, din vară. Am putea renunţa la propriul candidat doar dacă unul din ceilalţi candidaţi ne-ar oferi garanţiile necesare că va reprezenta foarte bine interesele minorităţii maghiare", a afirmat Mate. El şi-a contrazis, însă şeful de partid, refuzând să accepte că un candidat UDMR ar pleca din start fără şanse. „De ce un candidat al unei minorităţi n-ar putea câştiga, dacă în America a câştigat un negru, dacă la Sibiu de atâta vreme câştigă detaşat Klaus Johannis, care e tot un minoritar?", a spus Mate.
În opinia senatorului Laszlo Attila, decizia Uniunii ar trebui să aştepte evoluţiile din USL, opinând că, în ipoteza în care alianţa de guvernământ ar merge cu un singur candidat, acesta ar avea victoria asigurată încă din primul tur şi atunci participarea UDMR în competiţie ar deveni inutilă, deoarece n-ar mai exista spaţiul negocierilor politice dintre cele două tururi de scrutin. „Sunt de acord cu ce a spus Kelemen, nu e o decizie cu care să ne pripim. Să aşteptăm mai întâi să treacă alegerile europarlamentare şi abia apoi să decidem, pentru că trebuie să vedem, în primul rând, care vor fi candidaţii. În iunie, foarte probabil vor fi scandaluri în USL din cauza eşecului referendumului pentru Constituţie, pentru că sunt slabe şanse să obţină prezenţă de 50%. La ultimele europarlamentare a fost 27% prezenţă la vot. Depinde foarte mult dacă USL va rămâne sau nu împreună, pentru că, dacă va rămâne, totuşi, împreună, nu cred că ar mai fi necesară etalarea forţei comunităţii noastre", a apreciat Laszlo.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, consideră că decizia de a participa sau nu cu un candidat propriu în cursa pentru Cotroceni nu trebuie luată înainte de a afla numele celorlalţi candidaţi şi analizate posibilităţile de negociere ale Uniunii. „Trebuie văzut care vor fi ceilalţi candidaţi, deocamdată vedem doar scandaluri, nimic nu-i clar. Înainte vreme candidatul avea rol de locomotivă pentru lista UDMR pentru parlament, acum nu mai e cazul, aşa că trebuie gândit foarte bine strategic, trebuie văzuţi candidaţii reali, trebuie văzute previziunile privind rezultatul alegerilor, trebuie văzut cu cine putem continua. E complicat, într-adevăr sunt calcule foarte complicate, dar mai e timp suficient", a comentat Vakar.
În Cluj-Napoca, UDMR are un precedent de neparticipare la o competiţie electorală. La alegerile parţiale pentru funcţia de primar, de la începutul anului 2009, generate de abandonarea funcţiei de către Emil Boc, care a preferat să conducă Guvernul României, UDMR şi-a negociat cu PDL păstrarea funcţiilor obţinute în administraţia locală în schimbul renunţării la înscrierea unui candidat propriu în competiţie. Previziunile electorale spuneau că participarea unui candidat UDMR în competiţie ar fi putut genera un al doilea tur de scrutin, lucru nedorit de candidatul PDL, Sorin Apostu. Prin abandonarea competiţiei de către UDMR, Apostu a obţinut mandatul de primar încă din primul tur de scrutin.