Câtă nevoie mai are PSD de Victor Ponta

Câtă nevoie mai are PSD de Victor Ponta
Plecat de la guvernare pe uşa din dos, deposedat de titlul de doctor dobândit prin fraudă, în curs de a fi exclus din barou, trimis în judecată într-un dosar de corupţie şi plasat sub control judiciar în altul, Victor Ponta rămâne, totuşi, un personaj pe care se bat două partide.

Dispărut o vreme din prim-plan, fostul premier şi lider PSD Victor Ponta a copt un partid, PRU, cvasi-inexistent între opţiunile românilor exprimate în 5 iunie, în care, ulterior, şi-a trimis avangarda, pentru ca acum, revenit în forţă pe scena publică - cu ieşiri frizând uneori ridicolul, cum a fost povestea cu expaţii români care ar fi stat de 3-4 ori la cozi la vot doar ca să-i facă lui imagine proastă - să joace la două capete, ameninţând PSD că, dacă va îndrăzni să-l lase pe tuşă, se va transfera la PRU, unde va fi introdus pe teren.

Deşi relaţiile dintre Ponta şi Liviu Dragnea sunt mai mult decât glaciale, cel din urmă se pare că a căzut victimă şantajului „micului Titulescu" şi, de teama unui partiduleţ ultranaţionalist născut mort, dar care ar putea fi revitalizat de Ponta, nu numai că e gata să-i aducă ofrande fostului premier plagiator supect şi inculpat penal, dar a început să-i facă curte până şi lui Mircea Geoană.

Mai nou, Dragnea e gata să treacă până şi peste prevederile statutare ale partidului, care nu i-ar permite unui personaj aflat sub control judiciar, suspectat de fapte de corupţie, să candideze sub sigla trandafirului roşu. „În 15 - 16 septembrie vom discuta acest aspect pentru că, totuşi, Victor Ponta este un caz special, din punctul meu de vedere. Comitetul Executiv Naţional (CExN) va trebui să ia o decizie. Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD pentru parlament", a declarat Dragnea după ce Biroul Permanent Naţional al PSD a hotărât ca decizia finală în privinţa candidaturii lui Ponta să fie luată la nivelul CExN.

Singurul reprezentant al social-democraţilor clujeni în CExN, preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, spune că încă nu ştie cum va vota în cazul candidaturii lui Ponta. „Cred că, în momentul de faţă, Codul de Conduită şi Integritate e foarte important. Ar fi bine ca, până la data şedinţei CExN, să avem cât mai multe date cu privire la situaţia juridică a lui Victor Ponta. Personal, la vot, voi ţine cont şi de faptul că guvernarea Ponta a fost una foarte bună. În acest moment nu am un răspuns, dar repet, acest Cod de Conduită şi Integritate e foarte important", a declarat Nasra.

Sociologul Ioan Hosu crede că, în contextul alegerilor parlamentare, utilitatea sau inutilitatea lui Ponta pentru PSD depinde doar de nivelul de simpatie electorală de care se bucură fostul premier în circumscripţia electorală în care ar urma să candideze. „Cred că, în perspectiva scrutinului din decembrie, contează configuraţiile locale, trebuie văzut cum stă în circumscripţia în care va candida. Cred că, în cazul acestor alegeri, judecata trebuie făcută prin filtrul relaţiilor cu circumscripţiile electorale. Sub aspectul costurilor de imagine la nivel naţional, datorită dosarelor de corupţie în care Victor Ponta e implicat, sigur că acestea vor exista.

Mai ales dacă ai asemenea candidaţi «dalmaţieni» în mai multe judeţe, va exista un efect cumulativ la nivel naţional. Acest tip de personaje devin pretexte pentru discuţii despre nevoia de schimbare, de reformă, de aici provine reţinerea structurilor politice din PSD de a da rapid un verdict pentru un asemenea personaj cu notorietate mare, dar «dalmaţian». Pe de altă parte, susţinerea unor asemenea personaje are şi efect de întărire a curentului anti-PSD. În fond, Victor Ponta mai are, în politică, doar forţa relaţiilor pe care şi le-a construit, iar aceste relaţii au generat poziţia duală a PSD, că «să mai vedem în două săptămâni». Ce să mai vezi în două săptămâni?", a comentat Hosu.

În schimb, analistul politic George Jiglău apreciază că, în ciuda gravelor probleme de imagine ale fostului premier, PSD nu-şi permite, în acest moment, să renunţe la capitalul electoral pe care încă îl posedă Ponta. „Aici e vorba de două lucruri, de Victor Ponta şi de PRU. Fiind vorba de alegeri parlamentare, contextul e diferit faţă de alegerile prezidenţiale. Acolo, în primul tur a contat mai mult partidul din spateşe candidaţilor, pe când în turul doi au contat persoanele şi negocierea voturilor între cei care au ieţit din cursă. La turul doi s-a văzut clar că Ponta e mult mai mult antipatizat decât simpatizat, totuşi el a obţinut un scor mare. la parlamentare impactul votului din străinătate e mult mai redus.

Pe de altă parte, după prezidenţiale, Ponta a luat o pauză şi lumea a mai uitat de scandalul votului din diaspora. Acum a reapăru şi s-a reintegrat, dar, după părerea mea, pe lângă gafa cu românii care ar fi stat de mai multe ori la cozi, Ponta a greşit şi prin faptul că a readus în atenţie subiectul votului din diaspora, de care, cum spuneam, lumea începuse să uite. Totuşi, strict pentru PSD, Victor Ponta e un bun, nu cred că aduce deservicii. Ultimele sondaje i-au dat o cotă de încredere ridicată, chiar peste Liviu Dragnea, are notorietate. Pentru PSD e bine că-l are acolo şi şi-ar face un deserviciu electoral, dacă ar renunţa la el.

În altă ordine de idei, povestea cu PRU e interesantă. Că-l ia, că nu-l ia pe Ponta, care fiind în PSD susţine PRU, cam cum făcea Boc, când, fiind membru PDL, susţinea PMP, PRU mobilizează un electorat naţionalist, pe care îl rupe de la PSD, de aia e perceput ca o ameninţare. La fel Tăriceanu îl vede ca pe un pericol, pentru că îl concurează în rolul de partener junior într-o coaliţie cu PSD. Tocmai de aceea Ponta joacă la două capete. Totuşi mi s-ar părea ciudat ca PRU, chiar şi cu Ponta, să intre în parlament, pentru că, în ciuda valului de racolări, n-a luat niciun om cu superenotorietate, iar la locale practic n-a existat. De aceea spun că ar fi ciudat să intre în parlament fără să aibă o bază locală.

În plus, cu toate relele lor, PSD şi PNL n-au discurs ultranaţionalist, antieuropean, antimaghiar. Spre deosebire de alte state importante din Uniunea Europeană, România nu are partide cu asemenea discurs în parlament. Prăbuşirea PRM a fost un lucru bun, pentru România ar fi un mare dezavantaj să apară un nou PRM, pentru că, de frica pierderi electoratului naţionalist, celelalte partide ar prelua în discursul lor astfel de teme. La fel s-ar întâmpla dacă ar apărea un partid maghiar ultraradical cu şanse, cum s-a încercat, UDMR şi-ar radicaliza, la rândul ei discursul. Ăsta ar fi principalul dezavantaj", a opinat Jiglău.

 

Comenteaza