Caracteristicile referendumului: USL s-a mobilizat şi a adus votanţi VIDEO

Caracteristicile referendumului: USL s-a mobilizat şi a adus votanţi VIDEO
Primarii USL s-au mobilizat mai bine şi au reuşit să aducă la urne pentru referendum mai mulţi oameni decât la alegerile locale. Pe de altă parte, în localităţile conduse de primari UDMR sau PPDD, prezenţa la vot a fost cea mai scăzută. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategii cu privire la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit studiului IRES, aleşii locali ai USL s-au moblizat exemplar şi au dus la urne 73% dintre votanţi. Această cifră este cu aproape 30 de procente mai mare faţă de voturile pentru primari obţinute la alegerile locale. În ceea ce priveşte primarii PDL, aceştia se plasează la un nivel apropiat. La polul opus se află edilii UDMR şi ai PPDD, în a căror localităţi prezenţa la vot a fost cea mai scăzută.

Din cercetările IRES rezultă că cei mai activi la referendum au fost susţinătorii preşedintelui interimar Crin Antonescu, care s-au prezentat la urne în proporţie de 63%. Pe locul doi se află susţinătorii lui Victor Ponta, cu 54% prezenţă la vot, şi de cei ai independentului Sorin Oprescu, cu o prezenţă de 43%. În schimb, susţinătorii preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi cei ai fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu au boicotat referendumul. Prezenţa acestora lor la vot a fost de numai 16, respectiv 10 procente.

Studiul IRES a fost realizat pe un eşantion de 6381 persoane cu vârsta de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 1,4%.

 

Etichete
Comenteaza