Când pică guvernul Ponta şi ce câştigă Clujul de la guvernul liberal. Rămâne Boc în PNL şi din 2016?

Când pică guvernul Ponta şi ce câştigă Clujul de la guvernul liberal. Rămâne Boc în PNL şi din 2016?
În mediile politice se vorbeşte tot mai mult despre faptul că zilele, sau cel mult lunile, Cabinetului Ponta ar fi numărate în fruntea ţării. Oameni politici şi analişti vorbesc despre cum şi când ar putea pica Guvernul Ponta şi care ar fi implicaţiile pentru Cluj în cazul schimbării executivului.

Două ar fi mijloacele democratice pentru înlăturarea executivului condus de Victor Ponta, alegerile anticipate, dar PSD-ul nu şi le doreşte şi sunt greu de declanşat, potrivit actualei Constituţii, sau moţiunea de cenzură în Parlament, ce ar putea fi depusă din februarie încolo, care să fie votată de cel puţin jumătate plus unu dintre parlamentarii celor două camere ale legislativului.

După ce timp de 20 de ani , din 1989 încoace, nici o moţiune de cenzură nu a trecut în Parlament, în ultimii ani două au avut succes, iar guvernele Boc şi Ungureanu au plecat de la Palatul Victoria. Asta deşi, teoretic, ambele aveau la acea vreme majoritate, dar prin trădări ale unor parlamentari sau chiar grupuri politice, guvernele PDL au picat.

Dar să vedem cum sunt distribuite în acest moment mandatele între putere şi opoziţie în parlament şi care ar putea fi grupurile politice care să încline balanţa spre un guvern având ca lider PNL-ul, dorit şi de cel mai popular politician român al momentului, preşedintele Iohannis.

Aparent, guvernul Ponta are în Camera Deputaţilor o majoritate solidă. PSD, PC, UNPR , gruparea Tăriceanu ( care-şi spune PLR, dar nu este înregistrat oficial în registrul partidelor), ce a mai rămas din PPDD şi minorităţile naţionale, au 253 de deputaţi, reprezentând 63,25 % din total în timp ce opoziţia reprezentată de marele PNL şi UDMR are 126 de deputaţi, reprezentând 31,5 % din total.

Senatul pare o „redută" mai uşor de cucerit de opoziţie. Puterea are aici 95 de senatori, reprezentând 60,81 %, în timp ce opoziţia are 67 de membri în camera superioară a Parlamentului, reprezentând 36,25 %.

În 2004, când Traian Băsescu a adus aproape forţat Alianţa Dreptate şi Adevăr ( PNL şi PD) la putere, a rupt de lângă PSD , actualul Partid Conservator ( care pe atunci se numea PUR), botezând formaţiunea cu celebra formulă „soluţia imorală". Întrebarea care se pune acum este dacă omul „lucrului bine făcut", Iohannis, va accepta „soluţii imorale", dacă va accepta ca partidul pe care l-a condus, să guverneze ajutat de trădători din partidele aflate momentan la putere?

Ultimele sale declaraţii arată că ar fi dispus la acest compromis. Aceasta este şi părerea cunoscutului jurnalist Cristian Tudor Popescu, care a declarat la Digi 24, citat de gândul.info. „Nu văd de ce domnul Iohannis nu ar susţine o combinaţie PNL cu o bucată de PSD, cu UDMR, cu UNPR şi cu cine mai licitează. Domnul Iohannis a declarat că vine cu un program pe zece ani pentru România. Deci, implicit al doilea mandat. Şi ca să obţină al doilea mandat, are nevoie de PNL", a spus Cristian Tudor Popescu, potrivit sursei citate.

Cine şi cât de repede ar putea părăsi corabia în derivă condusă de Victor Ponta? UNPR-ul a mai trădat o dată PSD-ul, în numele „interesului naţional", de ce nu ar mai face asta încă o dată? Sau, dacă nu va pleca tot partidul, poate o parte din el. Reprezentanţii minorităţilor nu sunt o problemă, ei sunt atraşi de vectorul politic principal de putere ca de un magnet.

Marea necunoscută este cât va reuşi să rupă fostul lider al partidului de guvernământ, Mircea Geoană, din PSD. Acesta este optimist. El a declarat recent la emisiunea „Jocuri de Putere" a lui Rareş Bogdan, că în câteva săptămâni vom avea un nou guvern în locul actualului cabinet Ponta.

Într-o altă declaraţie dată pentru psnews.ro, Mircea Geoană a afirmat despre noul său proiect politic : „Veţi vedea că acest prim grup reprezintă deja grupuri parlamentare în Senat şi Cameră. Evident că e de ordinul zecilor. Veți vedea acolo oameni și din alte partide".

Mircea Geoană mai spune, în acelaşi interviu dat psnews.ro, că „această nouă structură politică va lucra în mod permanent şi sistematic cu un braţ civic şi profesional `Mişcarea România noastră`, pe care am fondat-o în urmă cu câţiva ani de zile".

Grupul de iniţiativă pentru acest nou proiect politic va fi lansat la sfârşitul acestei săptămâni, duminică.

Eu anticipez că într-o cadenţă foarte, foarte sacadată şi foarte comprimată în timp, în următoarele câteva săptămâni, cel mult, în urma iniţiativei mele şi iniţiativei noastre, se va schimba echilibrul politic din Parlament. Echilibrul politic va fi generator de o nouă majoritate în care noul proiect social-democrat şi „Mişcarea România noastră" vor fi interlocutorii a ceea ce pe partea de dreapta, preşedintele Iohannis şi noul PNL încearcă să propună ţării", a mai declarat Mircea Geoană pentru psnews.ro.

Analistul politic clujean Adrian Ivan, profesor universitar şi şeful Departamentului de Studii Internaţionale al UBB, este convins că guvernul Ponta va fi schimbat în maxim două luni.

Am informaţii că se negociază cu fiecare parlamentar al UNPR, cu o mare parte din PSD, mai ales în contextul în care Ponta a făcut greşeala de a concentra şi repartiza toţi banii pentru administraţia locală de la centru. În acest moment opoziţia nu negociază numai pentru votul la moţiunea de cenzură, ci se negociază inclusiv pentru funcţii în administraţie şi pentru candidaturi la viitoarele alegeri locale şi parlamentare de anul viitor.", susţine Adrian Ivan.

În opinia lui Adrian Ivan, „Clujul este unul dintre favoriţii preşedintelui Iohannis, iar prin mişcările de stradă de mare amploare pro-diaspora şi anti-Ponta, Clujul a dat trendul schimbării în favoarea lui Iohannis, urmat apoi de votul masiv pro-Iohannis".

Analistul politic Adrian Ivan este de părere că o posibilă schimbare de guvern ar aduce Clujul, dar şi judeţele din Transilvania, în prim-plan.

Potrivit lui Adrian Ivan, această preconizată schimbare de pe scena politică naţională, va avea reacţii şi la nivel local şi că „nu se mai pune problema ca Emil Boc să părăsească PNL, ci să fie candidatul PNL la alegerile pentru primăria Cluj în 2016".

Ziua de Cluj l-a întrebat pe cunoscutul analist politic clujean dacă acest lucru este doar dorinţa celor de la PNL sau e şi opţiunea primarului Clujului, care se ştie, a fost un oponent al absorbţiei PDL în marele PNL.

„Se pare că s-a schimbat şi atitudinea lui Emil Boc în ultima vreme. El este un om politic inteligent, înţelege că acest PMP are zilele numărate. E clar că PNL-ul doreşte să scape de PMP pentru a nu avea concurenţă pe partea dreaptă a eşichierului politic. Vedeţi că nu a fost chemat nici la consultările de la Cotroceni, mai mult, liderul său, Elena Udrea, este chemată la DNA iar Traian Băsescu nu mai vorbeşte despre alăturarea sa la acest proiect", a mai afirmat Adrian Ivan.

Adrian Ivan mai susţine că într-un viitor guvern de dreapta condus de PNL, Clujul ar trebui să aibă cel puţin un ministru important în cabinet, aşa cum PSD-ul îl are în acest moment pe Ioan Rus, în fruntea Transporturilor.

Unul din numele vehiculate pentru intrarea într-un viitor executiv PNL este cel al vicepreşedintelui partidului, senatorul clujean Alin Tişe.

 

 

 

Comenteaza