Când ar putea intra România în Schengen. Anunțul unui europarlamentar român

Când ar putea intra România în Schengen. Anunțul unui europarlamentar român

Europarlamentarul Eugen Tomac consideră că „probabil, contextul politic favorabil pentru aderarea României la Spaţiul Schengen va fi în 2025”.

Luni, începe Consiliul JAI, unde miniştrii de interne din ţările UE trebuiau să se pronunţe, printre altele, cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen.

Iniţial, pe ordinea de zi provizorie prezentată pe 17 noiembrie, figura propunerea de intrare a României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen, care urma să fie discutată pe 5 decembrie. În documentul final prezentat vineri, pe 1 decembrie, această propunere lipseşte. „După votul umilitor dat anul trecut pe 8 decembrie, toţi decidenţii - Preşedinte, liderii PSD şi PNL, conducătorii de atunci şi de azi ai guvernului - au susţinut cu tărie că România va intra sigur în Schengen în 2023. Iată că se încheie anul cu ultimul Consiliu JAI şi observăm că România, cu cei 20 de milioane de cetăţeni români, este încă în afara frontierelor UE”, a evidenţiat Eugen Tomac pe Facebook.

Liderul PMP susţine că statul român a greşit deoarece nu a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi nu a avut o abordare comună cu Bulgaria. De asemenea, europarlamentarul român susţine că preşedintele României nu s-a implicat în acest demers.

„Preşedintele Iohannis a fost complet absent. Şeful statului avea cel mai eficient instrument cu care putea schimba evoluţia acestui dosar de interes major pentru România. Este membru în Consiliul European, acolo unde trebuia să impună pe ordinea de zi acest subiect. Extinderea spaţiului Schengen nu mai este demult un subiect bilateral, ci o problemă europeană”, a adăugat Tomac.

Ca urmare, europarlamentarul estimează că o decizie favorabilă nu poate fi obţinută mai devreme de 2025. „Din păcate, am ratat din nou în acest an intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei noi Comisii Europene. Cel mai probabil, contextul favorabil pentru a obţine o decizie politică unanimă se va putea realiza în 2025, pe timpul Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene”, a precizat Eugen Tomac.

Comenteaza