"Busolă" pentru alegeri. Cum funcţionează VIDEO

Românii au la dispoziţie o aplicaţie online care îi ajută să afle de care partid sunt mai apropiaţi din punct de vedere al opiniilor asupra principalelor teme de dezbatere la nivel european. Aşa-numita "busolă politică" îi poate ajuta pe nehotărâţi să îşi aleagă partidul cu care vor vota la alegerile europene, care se apropie cu paşi repezi.

O aplicatie de orientare electorala vine in ajutorul europenilor, odata cu apropierea alegerilor europarlamentare. Dupa ce raspund la cele 30 de intrebari de pe platforma online, utilizatorii afla care sunt partidele politice care se potrivesc cel mai bine cu ideologiile proprii.

Aplicaţia online, dezvoltată de cerecetători din mai multe universităţi europene, printre care şi Babeş-Bolyai din Cluj, le permite alegătorilor să compare propriile puncte de vedere cu poziţia principalelor partide sau alianţe electorale care participă la alegerile europarlamentare în acest an.

"Scopul este in primul rand de informare, sa atragem atentia cetatenilor ca aceste alegeri sunt importante, ele tind sa aiba o participare scazuta in Romania si acest lucru este nefast, apoi sa ii informam cu privire la aceste alegeri in Europa dar si cu privire la pozitia partidelor de aici si in fine e si un instrument de cercetare", a declarat Gabriel BAdescu, şef catedră departamentul Ştiinţe Politice.

La realizarea "busolei politice" a participat şi un grup de cercetători de la Facultatea de Sţiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB. Aceştia speră ca, până la alegerile din 25 mai, peste 10.000 de români să utilizeze aplicaţia.

"A fost generat chestinarul care este incarcat pe internet si acum e un intrument la indemana utilizatorilor prin care isi pot evalua propriile pozitii in raport cu pozitiile partidelor asa cum au rezultat din cercetarea noastra si isi pot evalua nivelul de compatibilitte propriu cu fiecare din acele partide", a explicat George Jiglau, cercetator la departamentul de Ştiinţe Politice.

Aplicaţia le cere utilizatorilor să răspundă la 30 de întrebări, dintre care 24 privesc temke comune pentru toate ţările Uniunii Europene, iar 6 sunt specifice României. Apoi, în funcţie de răspunsuri, utilizatorul primeste un feedback care îi arată de viziunea cărui partid este mai apropiat.

Reporter: Ioana Pîrlea
Imagine: Florin Dan

Comenteaza