Buda: "Îi transmit ministrului Agriculturii câteva obiective pe care trebuie să le repete în ședințele Consiliului UE"

Buda: "Îi transmit ministrului Agriculturii câteva obiective pe care trebuie să le repete în ședințele Consiliului UE"
| Foto: Diana Cîmpean

Subvenții egale pentru fermierii din Estul și Vestul Europei, sprijin financiar doar pentru fermierii activi și introducerea termenului de "nou fermier" în Politica Agricolă Comună. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar trebui să le aibă în mandatul de președinție a Consiliului UE, potrivit europarlamentarului PNL de Cluj, Daniel Buda.

Daniel Buda, care este şi membru în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a conturat câteva obiective importante pe care ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar trebui să le aibă în vedere în mandatul de președinție a României la Consiliul UE, pentru a veni în ajutorul fermierilor români. Declarațiile au fost făcute de liderul PNL Cluj într-o conferință de presă.

Subvenții egale pentru fermierii din Estul și din Vestul Uniunii Europene

"Îi transmit domnului ministru Petre Daea câteva obictive, pe care domnia sa trebuie să le aibă și să le repete în ședințe. Avem nevoie ca România să se bată pentru egalizarea subvențiilor între fermierii din Est și Vest, într-un orizont de timp rezonabil.

Chestiunile importante nu se pot face de azi pe mâine, dar fermerii din România trebuie să aibă aceleași subvenții ca și fermierii din Vest, pentru că suntem actori pe aceeași piață unică, iar la capitolul costuri suntem aproape pe același nivel, ba aș putea spune că, din anumite perspective, avem costuri mai mari de producție comparativ cu fermierii din Vest", a precizat europarlamentarul.

Boicot pentru fermierii "de canapea"

"Este foarte important ca domnul Daea să aibă în vedere ca prin reglementările care vor fi implementate în cadrul politicii agricole comune, să se asigure că banii din plățile directe ajung la adevărații fermieri, și nu la fermierii de canapea, așa cum există astăzi. Este important ca cei care primesc aceste plăți directe să fie fermierii și producătorii activi, și nu doar proprietari de terenuri. Simpla calitate de proprietar, indiferent de suprafață, nu trebuie să îi ofere ocazia de a primi plăți directe, dacă acea persoană nu desfășoară activități agricole", susține Daniel Buda.

Sprijin financiar pentru "noul fermier"

"Ministrul Agriculturii trebuie să susțină introducerea, în cadrul Politicii Agricole Comune, a conceptului de «nou fermier». Astăzi, avem noțiunea de «tânăr fermier», ca fiind o categorie care poate să ceară o formă Eurodeputatul a de sprijin din partea Uniunii Europene pe niște paliere. Această chestiune pusă pe masă a venit ca urmare a discuțiilor cu fermierii, cei care nu se încadrează în categoria tinerilor fermieri, până în 40 de ani. Ar trebui sprijinirea celor care nu mai au această vârstă și totuși, vor să se apuce de agricultură.

Ne plângem că nu avem forță de muncă în România, ne plângem că avem o populație semnificativă în Diaspora. Cu atât mai mult noi trebuie să ne batem să introducem acest concept, care există la americani și definește persoana care nu a avut activitate în zona agricolă în ultimii 10 ani, care să poată fi sprijinită în plus față de actualele forme de sprijin în vederea practicării agriculturii. Fără acest sprijin suplimentar, va avea șanse mici să reziste, de la început, pe această piață dificilă", a conchis eurodeputatul.

loading...
Comenteaza