Boc îi răspunde lui Dragnea: "Excedentul din buget reprezintă rambursări din fonduri europene"

Boc îi răspunde lui Dragnea: "Excedentul din buget reprezintă rambursări din fonduri europene"
| Foto: Arhiva

Oraşul Cluj-Napoca ar urma să aibă buget pentru anul 2019 abia la finalul lunii martie, însă până atunci pierde 4 milioane de euro. Alte 10 milioane de euro vor fi tăiate pentru asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială, sume suportate până în prezent de la bugetul de stat.

"Rămâne cum am stabilit. Cu o mână ne dau, cu două ne iau. Ca să se înţeleagă: impozitul pe venit are o pondere de aproximativ 10% din bugetul ţării, în timp ce 3.000 de primării se bat pe acel 10%, ceva nesimificativ ca pondere. Este o majorare a cotelor din impozitul pe venit pentru autorităţile locale în proiectul de buget pentru anul 2019, de la 43% la 60%. Ar fi trebuit să fie 67% ca să se revină la anul 2017 (înainte ca municipiul Cluj-Napoca să piardă 28 de milioane de euro de la bugetul local anual, n.red.), dar această creştere este atenuată de faptul că ne pun în cârcă o cheltuială de 10 milioane de euro cu asistenţa socială, care până acuma era suportată de bugetul de stat", a declarat primarul Clujului, Emil Boc, la Realitatea FM Cluj. 

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) şi câţiva parlamentari au depus amendamente la proiectul bugetului pentru 2019 pentru anularea acestor cheltuieli suplimentare. "Mă refer la asistenţa socială, atunci s-ar mai echilibra un pic situaţia în raport cu pierderile uriaşe de anul trecut", a explicat Boc. 

Legat de afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, prin care i-a criticat pe primarii care înregistrează excedent bugetar, dar se plâng că vor pierde bani de la buget în 2019, între care a dat şi exemplul Clujului, primarul Emil Boc replică: "E firesc să fie aşa. De exemplu, noi, la finalul anului trecut, în 30 decembrie, am primit rambursări din fonduri europene de 61 de milioane de lei. Unde poţi cheltui această sumă de bani în ultima zi din an? Tot acest execedent este pus pentru proiectele pe fonduri europene pe care urmează să le derulăm în acest an: de la autobuze şi tramvaie, la Turnul Pompierilor, malurile Someşului, proiecte pentru care noi trebuie să plătim prima dată banii, noi trebuie să aigurăm finanţarea obligatoriu. Dacă nu, s-a terminat. Nu mai primim bani europeni din rambursare. Cine nu ştie ce prevede un asemenea proces, nu ştie ce vorbeşte". 

VEZI ŞI Dragnea: "Clujul nu mai are nevoie de creşteri bugetare"

Edilul Clujului nu se aşteaptă însă ca dezbaterea pe buget din Parlament să schimbe situaţia. "Niciodată nu s-a schimbat nimic". Dacă bugetul naţional pentru 2019 va fi adoptat vineri, 15 februarie 2019, municipiul Cluj-Napoca ar urma să aibă buget local la final de martie. Până atunci însă, oraşul pierde 4 milioane de euro. 

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil bugetele ministerelor şi instituţiilor publice. Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00. Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

Comenteaza