Boc, despre măririle de taxe propuse de Guvern: Trebuie gândit foarte bine. Principiul ar fi să nu aruncăm odată cu apa din covată și copilul...

Boc, despre măririle de taxe propuse de Guvern: Trebuie gândit foarte bine. Principiul ar fi să nu aruncăm odată cu apa din covată și copilul...

Primarul Emil Boc susține că nu a văzut încă proiectul de măsuri fiscale anunțat de guvern pentru mediul de afaceri, însă a spus că este important să se păstreze "filosofia de a ține locurile de muncă în viață".

Edilul Clujului a fost întrebat, joi, într-o intervenție la DigiFM, ce crede despre noile măsuri fiscale pe care le pregătește guvernul.

"Deocamdată, eu nu am văzut pachetul acesta anunțat de guvern pentru IMM-uri, doar 'pe surse', cum spuneți voi. Ministrul Finanțelor a spus că proiectul acela care ar fi ieșit din minister nu este cel autorizat și nu este cel care reprezintă voința politică a guvernului. Eu pot să vă spun doar câteva lucruri de principiu, pe care le-am susținut și le susțin. Eu cred că trebuie să exste un echilibru foarte serios între reducerea de cheltuieli publice, pentru că, în primul rând trebuie să produci și apoi să consumi, aceasta este filosofia mea de bază - nu poți împărți ceva ce nu produci. Deci, prima dată trebuie să ai grijă de locurile de muncă, de investiții ca să poți produce, ca după aceea să poți redistribui din ceea ce produci acolo unde este necesar, iar, în compensație, vine elementul de reducere a cheltuielilor acolo unde sunt necesare pentru a evita risipa", a declarat primarul Emil Boc, la DigiFM

Emil Boc a amintit măsurile pe care le-a luat, din funcția de prim-ministru, cu mai bine de zece ani în urmă și a vorbit și despre câteva principii care îl ghidează în abordarea privind reducerea cheltuielilor publice și stimularea economiei.

"Vă enumăr, aleatoriu, măsurile pe care le-am luat: desființare pensiilor speciale - le-am desființat prin lege, guvernele ulterioare le-au repus, dacă nu le puneau la loc, unde era România acum? Am interzis cumulul pensiei cu salariul. Evident, am permis celor care aveau un venit sub cel mediu pe economie, restul nu. Comasarea agențiilor guvernamentale, aceeași poveste - le-au repus, am redus numărul personalului bugetat cu 200.000 și cel de secretari de stat și ministere. Nu știu dacă au fost bune aceste măsuri, dar dacă nu erau reîntoarse astăzi puteam discuta de accedere în zona euro, de competitivitate economică la alt nivel, dar asta e... De aceea eu susțin că în privința măsurilor sunt necesare, clasa politică să cadă de acord", a spus Boc.

În ceea ce privește majorările de taxe care ar urma să fie impuse firmelor, Emil Boc a spus că "filosofia care ar trebui păstrată" este de "a ține locurile de muncă în viață" și că nu crede că este neapărat o soluție să se introducă taxe noi în sectorul IT, dar că trebuie să existe o solidaritate, pentru că e nevoie și de bani la buget.

"Eu aș încerca să păstrez cât se poate de mult această filosofie de a avea de muncă și investiții, pentru că locul de muncă este cea mai bună protecție socială, deci, cum facem să ținem locurile de muncă în viață, să păstrăm Cloșca cu Puii de Aur - mă uit la sectorul IT, domeniu care poate conta pe piața europeană - acolo, părerea mea, nu este o soluție să introducem taxele noi, dar, pe de altă parte, trebuie cumpănit, avem tot mai multe cheltuieli pentru educație, pentru sănătate, trebuie să existe o solidaritate, trebuie să avem bani și la buget, numai că trebuie gândit foarte bine de unde și cum, pentru a nu arunca odată cu apa din covată și copilul...", a explicat Boc.

Comenteaza