Boc: Bugetul pe 2012 respectă zicala românească "pază buna trece primejdia rea"

Boc: Bugetul pe 2012 respectă zicala românească
Premierul Emil Boc a declarat vineri, după ce Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2012, că bugetul de stat pe 2012 respectă zicala românească "paza bună trece primejdia rea" şi poate fi descris în patru cuvinte: prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă.

Declaraţiile premierului:

Am luat decizia de revocare a Danielei Andreescu din funcţia de secretar general al Guvernului.

Proiectul de buget rămâne ancorat în prudenţă şi responsabilite, cu susţinerea investiţiilor şi a locurilor de muncă.

Proiectul de buget este construit pe un curs euro-leu aflat în echlibru.

Absorbţia fondurilor europene: obiectivul Guvernului este obţinerea a cel puţin 6 miliarde de euro din fonduri UE pe agricultură şi coeziune. Rata de absobţie pe fonduri UE va fi de minim 20% în 2012.

Salariile şi pensiile nu scad în 2012 şi niciun român nu va primi mai puţini bani în mână. Nu modificăm cota unică de impozitare, TVA şi contribuţiile de asigurări sociale.

Putem vorbi de creştere economică şi nu de cădere economică. Banii trebuie direcţionaţi în primul rând spre investiţii şi locuri de muncă şi să cheltuim atât cât producem.

Bugetul porneşte de la un deficit bugetar de 1,9%. Creşterea economică prognozată este de 2,1%. Ne menţinem obiectivul aderării la euro în 2015. datoria publică va fi menţinută sub control. Deficitul bugetar este sub 3%, inflaţia revine în limite controlabile şi decente. România are cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor.

Bugetul pe care îl propunem respectă zicala românească "paza bună trece primejdia rea". N-am guvernat şi nu voi guverna cu ochii la sondaje, pentru că asta înseamnă falimentul ţării.

România are alternativa de a merge pe mâna populismului, ca în 2008, şi să promită lucruri care n-au putere în economie, ceea ce ar duce la colaps economic. A doua alternativă este legată de responsabilitate, raţionalitate şi prudenţă. Românii au făcut sacrificii uriaşe în aceşti doi ani să salveze şara de la colapsul economic.

UE se întoarce spre austeritate: toate prognozele au fost revizuite. România trebuie să rămână vigilentă şi prudentă. Europa este departe de a fi stabilă din punct de vedere macroeconomic.

Bugetul de stat pe 2012 poate fi descris în patru cuvinte: prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă.

 

Comenteaza