Băsescu: "Ponta a fost ofiţer acoperit SIE". De ce a ascuns acest lucru
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Oct 2014, 00:33
- Politica
- Ascultă știrea

Traian Băsescu a făcut în sfârşit lumină în problema ofiţerului acoperit care candidează la alegerile prezidenţiale. "Îi fac un bine cu forţa", a spus preşedintele, la emisiunea "Jocuri de putere", de la Realitatea TV. El l-a indicat pe actualul premier.
"Victor Ponta a fost ofiţer acoperit între 1997 şi 2001. Aşa se explică propulsarea lui Ponta de la Parchetul Judecătoriei sectorului 3, unde a fost repartizat în 1995 ca procuror, la Parchetul general", a spus Băsescu. Preşedintele a venit cu o hotărâre a premierului Adrian Năstase, din 31 octombrie 2002, în care se aproba lista persoanelor care lucrau în serviciile secrete. Numele erau cuprinse într-o anexă, care nu a putut fi prezentată telespectatorilor, pentru că nu a fost desecretizată încă. Băsescu a spus şi că Ponta a dat o hotărâre prin care a încercat să ascundă colaborarea sa cu Serviciul de Informaţii Externe. "Teodor Meleşcanu e complice total, l-a ajutat să-şi acopere trecutul", a subliniat preşedintele, care a vorbit despre relaţia dintre Meleşcanu şi socrul lui Ponta, Ilie Sârbu.
"Ponta ar trebui să se retragă din cursă?", a întrebat moderatorul Rareş Bogdan. "E treaba lui", a spus Băsescu. Acesta a subliniat însă că, potrivit Constituţiei de la acea perioadă, "activitatea de procuror, pe care o avea Ponta, este imcompatibilă cu orice altă funcţie. A greşit şi cine l-a recrutat, şi Ponta, că a acceptat". Traian Băsescu spune că acesta este şi motivul pentru care Ponta a încercat să ascundă colaborarea sa cu SIE.
Serviciul de Informații Externe (SIE), este conform legii 1/1998, „organul de stat specializat în domeniul informațiilor externe privind siguranța națională și apărarea României și a intereselor sale". SIE își desfășoară activitatea în conformitate cu Constituția României, a legilor existente, conform deciziilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a regulamentelor militare. Serviciul face parte din sistemul național de apărare, iar activitatea sa este organizată și coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, având caracter de secret de stat.