Băsescu nu va pune premier USL decât dacă unul dintre partidele din Uniune va obține 51%

Băsescu nu va pune premier USL decât dacă unul dintre partidele din Uniune va obține 51%
Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, luni seară, la TVR, că va numi premier de la USL numai dacă unul dintre partidele componente va avea majoritatea parlamentară.

" Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect, iar (articolul - n.r.) 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. (Opoziţia - n.r.) să citească articolul acesta, să înţeleagă bine ce s-a întâmplat la aceste alegeri (parţiale - n.r.) şi să decidă în consecinţă ", a precizat el la TVR.

Băsescu a subliniat că, potrivit textului constituţional, dacă un partid deţine majoritatea parlamentară absolută, preşedintele ţării nu mai are dreptul să iniţieze consultări cu toate partidele parlamentare.

"Când iei 51%, preşedintele nu mai face consultări. De aceea articolul 103 se referă la un partid, pentru că se exclud consultările, preşedintele nu mai are dreptul să consulte niciun partid când este unul cu 51%. Dacă ar fi vrut Constituţia, ar fi scris: partid, alianţe, asociaţii de bloc şi nu mai ştiu ce. Dar prevede expres: "partid". Tocmai pentru că alianţele sunt variabile, astăzi sunt, mâine nu sunt", a afirmat el.

Întrebat dacă îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia nu va desemna premier din partea USL, Traian Băsescu a spus că, indiferent dacă USL ar obţine 70% sau 30%, negocierile pentru desemnarea unui premier trebuie făcute.

 

Etichete
Comenteaza