Băsescu: Cei 5 miliarde euro sunt rezervă intangibilă; mărirea de salarii se poate face prin deficit

Băsescu: Cei 5 miliarde euro sunt rezervă intangibilă; mărirea de salarii se poate face prin deficit
Şeful statului declară că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

"În rezerva Ministerului Finanţelor Publice se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop: să ne putem plăti la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. De ce s-a făcut această rezervă? Pentru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturi prompte (...) Deci acest săculeţ cu bani este intangibil. Este o rezervă strategică a României, care nu poate fi utilizată decât în interesul tuturor românilor şi pentru nimic altceva", a spus preşedintele Traian Băsescu, în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni.

De asemenea, el a arătat că mărirea salariilor se poate face de către Guvern la jumătatea anului prin mărirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%.

"Banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel şi la misiunea de la sfârşitul, ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, dacă nu mă înşel, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile. Şi v-aş ruga să luaţi declaraţiile de presă din acea vreme, când am spus că mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea să mergem până la 2,2%, chiar 2,3% deficit dacă va fi necesar în cursul anului 2012", a spus preşedintele.

Băsescu a precizat că, în prezent, în urma evoluţiilor din prima parte a acestui an, rezultă un deficit şi mai mic decât cel convenit cu FMI, fiind de 1,84%.

"Este evident că deficitul, aşa cum se execută bugetul acum, este mai mic, 1,84%. În baza înţelegerii din ianuarie-februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea să crească deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, în condiţiile în care acum în mod real este 1,84%, la 2,14% (...) Deci avem spaţiu fiscal pentru a plăti integral diferenţa de salarii pentru bugetari", a argumentat şeful statului.

 

Etichete
Comenteaza