Băsescu a venit la Cluj şi l-a racolat pe Boc în Mişcarea Populară

Băsescu a venit la Cluj şi l-a racolat pe Boc în Mişcarea Populară
Bezelele şi apropourile liderilor noului partid prezidenţial nu l-au convins, însă, pe primarul Clujului să candideze la alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu şi-a atins scopul vizitei de două zile la Cluj: l-a convins pe Emil Boc să se alăture noii sale construcţii politice. Datorită legii anti-migraţie, edilul Clujului s-a înscris doar în Fundaţia Mişcarea Populară (FMP). În schimb, fostul premier pare să rămână de neînduplecat şi continuă să susţină că nu el e soluţia drepteri pentru alegerile prezidenţiale.

Sub genericul pretenţios al unei aşa-zise dezbateri despre statul de drept organizate de FMP, sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor a găzduit o nouă manifestare din ciclul „terapiilor de grup" practicate de PDL înaintea câte unui scrutin electoral, în care lideri de la Bucureşti vin şi explică activului de partid cât de buni sunt ei, cât de răi sunt adversarii lor politici şi cât de important e pentru patrie ca aceştia din urmă să fie nimiciţi în alegeri. Singura diferenţă a fost că, de această dată, organizator a fost noua structură inventată de Traian Băsescu, FMP. Ba se poate spune chiar că PDL-iştii clujeni au jucat doar rolul de aplaudaci neplătiţi ai reprezentanţilor noului partid prezidenţial, în condiţiile în care, deşi erau prezenţi mai toţi liderii formali sau informali ai PDL Cluj, de la Daniel Buda şi Radu Moisin, la Tudor Ştefănie, Alexandru Coroian, Florin Stamatian, Petru Călian sau Rareş Rusu, iar majoritatea asistenţei era formată din activişti PDL (n-au lipsit nici liderii locali ai Partidului Forţa Civică), amfitrionul manifestării, liderul FMP Marian Preda, i-a prezentat drept invitaţi doar pe Traian Băsescu, pe Emil Boc şi pe liderii Partidului Mişcarea Populară (PMP), nepomenind un cuvânt despre democrat-liberali.

„Lovitura de stat" din vara lui 2012 a fost marota mai tuturor vorbitorilor, principala muniţie când venea momentul atacării USL, dar şi prilej de a pune sub semnul întrebării criteriile morale ale poporului român, care, în ciuda „atacului la temelia statului de drept", a continuat să voteze actuala alianţă de guvernământ. Tonul l-a dat Traian Băsescu. „Dacă privim la realităţile care nu pot fi trecute cu vederea, în mod categoric evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituţiei a preşedintelui României, este un element care revine mereu în discuţii şi în rapoartele Comisiei Europene", a reamintit Băsescu, după care nu şi-a uitat un alt vechi inamic, parlamentul, despre care a spus că „nu funcţionează ca o instituţie la standarde europene". Fireşte, n-au scăpat nici „prietenii" săi, patronii mass-media. „Tot mai des, şi de peste ocean, dar şi în rapoartele CE, se vorbeşte despre lipsa de libertate a mijloacelor mass-media şi se face şi precizarea că ele fac politica patronilor lor. Oameni buni, când ai patron turnător sau patron inculpat, este foarte greu ca cineva să mai accepte că, făcând politica acestui patron, te mai numeşti presă liberă", a afirmat preşedintele.

În cele din urmă, n-a ezitat să-şi critice întregul popor. „Lipsa de exigenţă se vede în cât de tolerant a fost electoratul românesc când a trimis în parlament preşedinţi de consilii judeţene despre care se ştia public ori că sunt în instanţă, ori că au dosare penale pentru corupţie. Aici avem toţi o problemă, nu este doar o problemă a oamenilor politici, sigur, oamenii politici, prin comportament, puteau să rezolve lucrurile la suprafaţă, dar noi avem o problemă în interiorul societăţii româneşti, care este extrem de tolerantă la corupţie, la nerespectarea regulilor", s-a plâns Băsescu.


Apoi şi-a reamintit de celebrul episod al bileţelului, care a reprezentat începutul sfârşitului Alianţei DA. „Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte de un eveniment în care s-a vorbit de un bileţel, care nu era roz, era galben. Vreau să înţelegeţi unde mi-am început mandatul din punct de vedere al funcţionării justiţiei. Mandatul meu a început de la nivelul la care, prim-ministrul nu avea nicio jenă să îi scrie preşedintelui: «Dragă Traian, te rog rezolvă problema de la Parchet cu Dinu Patriciu», semnat prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Acest om nu era rău intenţionat, dar aşa gândea clasa politică, în condiţiile în care toată campania mea era legată de ţepe pentru corupţi, ţepe în Piaţa Victoriei. Nici partenerul meu de campanie nu credea în ceea ce eu spuneam, iar astăzi sunt şapte miniştri în închisoare ispăşind pedepsele, vreo 18 parlamentari şi mulţi alţii pe rolul instanţelor. Pentru mine a fost o jignire uriaşă acel bileţel, adică «hai lasă ce ai spus în campanie, rezolvă problema aici între noi», de aceea l-am făcut public", a rememorat Băsescu. După ce s-a lăudat cu „peste 50 de directori de mari companii de stat ajunşi în închisoare", şeful statului a schimbat tonul şi a spus că nu-şi face „un titlu de glorie că sunt oameni în puşcărie", ba chiar a lăudat noul Cod Penal care „mai dă o şansă" celor aflaţi la prima greşeală.

Băsescu n-a ratat nici prilejul de a mai ironiza o dată tentativele guvernului Ponta de a atrage investitori din China nearătând suficient respect partenerilor noştri din vest. „Vreau să ştiţi că a ţine la respectarea partenerilor noştri nu este o slugărnicie. Nu este pentru un motiv simplu: ei ne fac observaţii în momentul în care noi nu ne ţinem cuvântul. Iar cuvântul nostru se află în tratatul nostru de aderare. Am văzut această abordare necinstită: «Noi n-o să stăm în genunchi!». Fraţilor, nimeni nu ne cere nimic mai mult decât lucrurile la care ne-am angajat să le facem. Sigur că e mult mai uşor să priveşti la Uniunea Euroasiatică, dar încă n-am văzut români cu ochii oblici", a declarat Băsescu.

Preşedintele nu şi-a încheiat prima intervenţie înainte de a anunţa cele două obiective pe care le-a trasat FMP: continuarea politicii de modernizare a statului român şi apropierea de Republica Moldova, după care a numit braţul politic al FMP, PMP, un copil prematur. „Că FMP a născut un copil prematur, e adevărat - PMP - dar prematurii, ştiţi foarte bine că sunt extrem de inteligenţi", şi-a alintat Băsescu noua creaţie politică.

Invitat la microfon, Emil Boc l-a eclipsat pe Băsescu în privinţa rafalelor de aplauze primite. „Traian Băsescu poate foarte bine să predea un curs de drept consituţional", şi-a început Boc intervenţia, periindu-şi mentorul. Fireşte, n-a ratat nici el „lovitura de stat din 2012" şi „marţea neagră din 2013", după care, ca de obicei, a înşirat realizările guvernului pe care l-a condus, remarcând faptul că „după aproape doi ani de mandat, guvernul USL n-a realizat nici o reformă majoră a statului român". Fostul premier al României a dat impresia că a ajuns să gândească în termeni macrocosmici, definind Uniunea Europeană drept „cel mai select club al democraţiilor din univers". După un discurs împănat cu citate din Churchill şi Montesquieu, Boc a anunţat că a acceptat invitaţia lui Marian Preda de a se înscrie în FMP, moment aclamat, culmea, în picioare de colegii săi din PDL, în frunte cu Stamatian şi Călian.

Emoţionat de anunţul făcut de Boc, Băsescu a revenit la microfon pentru a rememora „colaborarea extraordinară" pe care a avut-o cu primarul Clujului. „Despre relaţia preşedinte - premier s-au spus foarte multe, de multe ori umilitor pentru amândoi. Am fost doi parteneri extraordinari, în momente în care ţara avea nevoie de doi bărbaţi care să îşi asume trecerea ţării prin criză", a afirmat Băsescu, spunând că, împreună cu Boc, a pierdut zile şi nopţi căutând soluţii în perioada de criză. „Au fost lucruri care ne-au legat, am avut curaj cu premierul să luăm ţara în spate şi să o trecem împreună prin criză, ceea ce puţini au avut curajul să o facă în Europa, am dat posibilitatea ca ţara să reia creşterea economică. (...) Sunt lucruri şi multe altele care pe mine şi pe Emil ne leagă mai puternic decât orice, pentru că viaţa ne-a adus în nişte funcţii în care aveam responsabilitatea ţării şi, în afară de noi, nimeni nu avea nici dreptul şi nici nu putea să şi le asume", a adăugat Băsescu.

Plecând mai repede de la manifestare, el le-a transmis un mesaj membrilor noului său partid. „Am văzut această tendinţă... cei care aţi optat să fiţi în PMP nu atacaţi PDL, nu el este adversarul", a spus Băsescu. În ciuda acestor cuvinte, în prealabil el n-a avut nici o reţinere să lovească în fostul său partid, care n-ar fi susţinut măsurile de austeritate luate de guvernul Boc. „Trebuie să spunem că nici partidul nu a avut curajul să susţină măsurile luate. Doar Gelu Vişan şi Elena Udrea mai erau pe la televizor şi aveau curaj, în rest toată lumea era pitită, aştepta să vadă ce se întâmplă", a afirmat Băsescu.

De altfel nici vicepreşedintele PMP, Adrian Papahagi, n-a respectat solicitarea lui Băsescu, atacând, e drept, mai voalat decât obişnuia, PDL. „Emil Boc a înţeles că locul său e alături de noi, în apărarea statului de drept şi nu alături de cei care fac blaturi şi alte lucruri dubioase cu USL", a spus Papahagi, pentru care USL e „grupare infracţională organizată", iar Ponta şi Antonescu, „plagiatorul şi repetentul". El a mai avut o mică dilemă în privinţa nivelului de prostie din USL. „Cei din USL, deşi ticăloşi, nu sunt integral proşti, sunt proşti, dar şmecheri", a afirmat Papahagi.

Elena Udrea s-a lăudat cu din plin cu rolul său în afacerea „bileţelul", după care a avut, la rândul său, o problemă cu poporul român. „După ce tu, USL, ai lovit statul de drept în vara lui 2012, după ce ai făcut tot ce-ai vrut tu, poporul te validează. E frustrant pentru noi. Au intrat în parlament oameni cu dosare sau anchetaţi de DNA pentru corupţie, în dauna unor oameni care cred în valorile noastre. Te întrebi: pentru cine te lupţi?", s-a lamentat proaspăta migratoare la al patrulea partid din panoplie.

La plecare, în faţa presei, Emil Boc şi-a explicat gestul în scrierii în FMP, ne gând că ar fi un gest de distanţare faţă de PDL. „Dimpotrivă, în calitatea de membru PDL şi al fundaţiei sper să pot contribui şi mai mult la unificarea dreptei, la găsirea unui candidat care să câştige alegerile prezidenţiale din această toamnă. Pentru mine, ca membru PDL, PMP este un partener care are ca adversar comun USL", a explicat Boc. În schimb, el a negat, din nou, posibilitatea ca numele candidatului unic al dreptei să fie Emil Boc. „Ca să nu v-o mai spun pe aia cu blocul, nu eu sunt soluţia, dar pot fi parte a unei soluţii care să identifice un câştigător al alegerilor prezidenţiale din această toamnă, în primul rând prin realizarea unei drepte unite şi desemnând abia apoi un candidat unic al dreptei. Nu trebuie să punem persoana candidatului înaintea realizării unităţii dreptei. Repet, nu eu sunt soluţia, dar pot fi parte a unei soluţii pentru găsirea unui candidat al dreptei unite", a afirmat Boc.

Comenteaza