Avocatul Poporului urmează să decidă dacă se sesizează în privința Legii privind organizarea Guvernului

Avocatul Poporului urmează să decidă dacă se sesizează în privința Legii privind organizarea Guvernului
Avocatul Poporului va decide "într-o zi - două" dacă se sesizează sau nu din oficiu în privința Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului, a declarat Victor Ciorbea, precizând că își dorește ca aspectele legate de acest act normativ să fie rezolvate direct între instituțiile prevăzute de Constituție.

Întrebat dacă Avocatul Poporului analizează Legea 90/2001, Victor Ciorbea a afirmat că a dat în lucru la Serviciul Contencios Constituțional să facă o "primă lectură" a textelor legale.

"N-am fost sesizat nici de partide, nici de instituții, nici de cetățeni, dar (...), aseară, la diverse posturi de televiziune, la diverse dezbateri, emisiuni, s-a spus că ar fi cazul ca Avocatul Poporului să intervină. Și atunci am dat în lucru la Serviciul Contencios Constituțional să analizăm, să facem un fel de primă lectură mai atentă a textelor legale, a jurisprudenței Curții Constituționale și a CEDO în materie și să decidem dacă ne sesizăm sau nu din oficiu, în condițiile în care nu sosesc sesizări oficiale. Sigur că mi-aș dori să se rezolve problema asta fără implicarea instituției noastre, să se rezolve direct între instituțiile prevăzute direct de către Constituție, după cum mi-aș dori să se găsească alte soluții sau formule, dar nu puteam rămâne total pasiv, pentru că, totuși, (...) sunt în discuție aspecte foarte importante de ordin constituțional, cu implicații deosebite și nu pot să mă limitez să mă sesizez din oficiu numai la cazuri importante, dar care vizează o persoană sau un grup de persoane ale căror drepturi și libertăți sunt afectate. (...) Într-o zi - două sper să luăm o decizie dacă ne sesizăm sau nu din oficiu și, apoi, să facem o examinare foarte atentă și să vedem dacă e cazul să ridicăm sau nu excepția de neconstituționalitate la Curtea Constituțională", a spus Ciorbea, citat de agerpres.ro. 

El a precizat însă că speră și își dorește ca aceste lucruri să se rezolve "cât mai grabnic" între instituțiile direct prevăzute de Constituție.

Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor prevede, printre altele, că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale (...)".

 

Comenteaza