Aurelia Cristea, despre "taxa pe lăcomie": "E o întoarcere cu 30 de ani în urmă". Fostul ministru PSD trage un semnal de alarmă

Aurelia Cristea, despre "taxa pe lăcomie": "E o întoarcere cu 30 de ani în urmă". Fostul ministru PSD trage un semnal de alarmă

Aurelia Cristea, vicepreşedinte al PRO România şi fost ministru delegat pentru Dialog Social și Relația cu Societatea Civilă în guvernul Victor Ponta, trage un semnal de alarmă în legătură cu OUG care propune „taxa pe lăcomie” şi alte măsuri fiscale.

Actualmente vicepreședintele partidului PRO România, fosta deputată PSD de Cluj a declarat că măsurile fiscale pe care guvernul ar urma să le adopte nu fac altceva decât să aducă, pe moment, mai mulți bani la buget, dar destabilizează economia națională pe o perioadă lungă de timp: 

"Eu cred că ce se întâmplă acum este o întoarcere cu 30 de ani. Dincolo de niște măsuri care îți aduc bani la buget, ai stricat toate echilibrele economice și sociale, ai creat o discrepanță uriașă între posibilitățile de plăți de salarii între sistemul bugetar și cel privat. Nu știu până unde se va putea duce această sarcină de plată pentru zona bugeatară, pentru că se închid firme pe bandă, pentru că nu mai găsesc personal. Toți vor să meargă să muncească în sistemul bugetar, pentru că oricine vrea să câștige mai bine. Nu cred că avem nevoie de un asemenea aparat bugetar, pentru că închidem și zone de dezvoltare legată de tehnologie. Telecom și tot ceea ce înseamnă zona aceasta de tehnologie și implementarea 5G-ului sunt puse în pericol", a atenționat Aurelia Cristea, într-o emisiune realizată de Realitatea FM Cluj.

Dacă PSD ar fi înlăturat din guvern anul viitor, estimările arată că un nou guvern ar avea nevoie de cel puțin cinci ani pentru a restabili echilibrul economic al țării, după cei doi ani de guvernare a social-democraților conduși de Liviu Dragnea, mai arată fostul ministru cujean.

"Există speculații că, dacă anul viitor guvernul ar cădea și ar veni o altă putere politică la guvernare, ar avea nevoie de minim cinci ani să restabilească toate acestea dezechilibre create în doi ani de guvernarea iresponsabilă a lui Liviu Dragnea. În contextul respectiv, dumnealui ar vrea să-și pregătească, evident, candidatura la prezidențiale, ca să le arate românilor că el a dat bani, el vrea să impoziteze băncile", a afirmat vicepreședintele PRO România.

Aurelia Cristea le cere socoteală mai marilor din PSD, care și-ar fi strâns averi colosale din neplata impozitelor și a taxelor pentru firmele pe care le gestionau, averi ascunse în țări exotice, departe de țara pe care ei o conduc încă, în ciuda condamnărilor penale.

"Toți sunt dușmanii României, dumnealui (Liviu Dragnea- n. red.) și gașca aceasta de penali sunt cei mai mari patrioți, care au furat, care sunt condamnați, mulți dintre ei, care au averile ascunse prin Brazilia, și cărora aș vrea să le văd firmele, să văd câte impozite și taxe au plătit la bugetul de stat, de au reușit să-și producă o asemenea avere pe care o au dar pe care nu o să o vedem încă.Cel mai trist este că unul care și-a ascuns tablourile prin cimitir face astăzi politica financiară", a declarat Cristea.

Responsabili pentru situația în care România este târâtă de guvernul supus lui Liviu Dragnea ar fi autoritățile din Justiție, care de ani buni nu au reuțit să pronunțe o decizie definitivă pentru "penalii" care fac în continuare legi după propriul plac, pentru întreaga țară. Aurelia Cristea a adăugat că este încă timp ca România să intre într-o linie a normalității, a dezvoltării și prosperității, în primul rând datorită romînilor de bună credință.

"Aici o problemă foarte gravă o au autoritățile care fac cercetare în domeniul evaziunii și corupției și o are Justiția. Dacă nici până astăzi nu au reușit să pronunțe o sentință, la schimbările care apar s-ar putea să nu o mai pronunțe niciodată. Trebuie să intrăm într-o linie a responsabilității fiecăreia pentru zona în care activează, a profesionalismului, a proiectelor, pentru că noi avem de construit enorm de mult, dar nu putem construi într-un circ continuu.

Nu e prea târziu. România are resurse în continuare, atât interne, mă refer aici în primul rând la resursă umană, și extern, prin toți cei care au plecat, să se implice să asigure o prosperitate și să reducă, în primul rând, decalajele acestea imense dintre cei care sunt foarte bogați, dintre aparatul acesta de partid care s-a pus deasupra tuturor și cetățeni."

Ordonanţa de urgenţă cu măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” ar putea fi votată astăzi


Cabinetul Dăncilă se va reuni, vineri, într-o nouă şedinţă la Palatul Victoria, de la ora 18.30, după cea de joi la care a participat şi şeful statului. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat ca în această şedinţă urmează să fie adoptată ordonanţa de urgenţă care prevede măsurile fiscale, printre care se numără şi „taxa pe lăcomie”.

Ordonanţa ar fi trebuit să fie adoptată joi, însă cel mai probabil a fost amânată pentru că avizul din partea Consiliului Economic şi Social a venit foarte târziu şi a fost unul negativ.

"Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înţeles de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, iar în rest prevederile rămân aceleaşi. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară şi de dimineaţă prin care fondurile de pensii să funcţioneze în continuare şi să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în acelaşi timp să nu se pună problema funcţionării acestui pilon de pensii", a declarat Liviu Dragnea. 

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv "taxa pe lăcomie", a confirmat joi, Dumitru Coarnă, membru al CES.

Pe agenda oficială a şedinţei de Guvern de vineri nu figurează proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale anunţat de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar acesta ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a reuniunii.

Potrivit agendei, Cabinetul Dăncilă va discuta mai multe proiecte de hotărâre, printre care şi aprobarea unor acte adiţionale la acordurile de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Naţională de Gaze Naturale ''ROMGAZ'' SA. AICI pot fi consultate proiectele aflate pe agenda Guvernului

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.

Alte măsuri privesc introducerea "taxei pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, şi calculată în funcţie de nivelul ROBOR, plafonarea preţului gazelor, controlul preţurilor şi pe piaţa de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.

În contextul OUG cu măsuri fiscale, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-şi retragă banii, ci să aibă o alternativă.

Comenteaza