Anul Neamţului. Retrospectiva anului politic 2014 (III)

Anul Neamţului. Retrospectiva anului politic 2014 (III)
Dincolo de orice dubiu, anul politic 2014 a fost anul lui Klaus Iohannis. Trei au fost evenimentele politice majore ale anului: ruperea USL, fuziunea PNL-PDL şi alegerile prezidenţiale. Neamţul a fost pivotul ruperii USL, a semnat, împreună cu Vasile Blaga, certificatul de naştere al noului PNL şi a câştigat bătălia pentru Cotroceni.

Iunie

„Astăzi, cel mai probabil, Iohannis pare a fi candidatul PNL şi PDL la prezidenţiale şi spun cu o şansă mare de a câştiga alegerile dacă îşi urmează parcursul de până acum. Îl susţin cu toată convingerea şi voi face campanie pentru Iohannis cât îmi va fi cu putinţă. Total, adică", se angajează Emil Boc. Avea să se ţină de cuvânt abia în turul doi. Uioreanu este urmat în arest de consilierul judeţean liberal Rareş Pop, în vreme ce liderul PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, este cercetat, la rândul său, în acelaşi dosar. „Ce se întâmplă nu e PNL", reacţionează, vizibil marcat, Marius Nicoară. Elena Udrea este aleasă preşedinte al PMP.
„Îmi pierd treptat iluziile și naivitățile", reacţionează Adrian Papahagi. El se retrăsese din competiţie cu o zi înaintea congresului, susţinându-l pe Daniel Funeriu. Dezamăgiţi sunt şi Cristian Preda şi Theodor Baconschi, dar şi Marian Preda, care demisionează din fruntea Fundaţiei Mişcarea Populară. PNL şi PDL accelerează, vor fuziune înainte de prezidenţiale. Udrea n-are nici o jenă să dea peste nas intelectualilor nemulţumiţi: „PMP îşi doreşte să fie un partid altfel, dar partid altfel nu înseamnă partidul celor cu doctorate la Sorbona". Clujul trimite un al doilea ministru în cabinetul Ponta. Ioan Rus îi ia locul lui Dan Şova în fruntea Ministerului Transporturilor.

Cu două zile înaintea congresului PNL, Norica Nicolai se pune de-a curmezişul tuturor deciziilor ce urmează a fi adoptate: fuziunea cu PDL, migrarea de la ALDE la PPE, dar şi potenţialei candidaturi a lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României din cauza originii sale etnice. „Dacă am avea și un președinte neromân, unde ar mai fi România?", clamează Nicolai. „Dacă veţi adopta acest amendament, din seara aceasta voi putea dormi liniştit, iar mai târziu voi putea muri liniştit", spune Mircea Ionescu-Quintus la congresul PNL. Delegaţii votează amendamentul Quintus la statut, care nu permite partidului să-şi schimbe numele. Disidentă în propriul partid, Nicolai petrece congresul într-un fotoliu, pe holuri. Surpriză totală în momentul în care ar fi trebuit să se voteze candidatul din partea PNL care urma să intre în competiţia sondajelor cu cel al PDL, Cătălin Predoiu, pentru desemnarea drept candidat unic al celor două partide la preşedinţie. Crin Antonescu îşi anunţă reintrarea în cursă. Proaspăt ales şef al partidului, Iohannis amână alegerea dintre el şi fostul lider pentru Delegaţia Permanentă. Marius Nicoară este ales vicepreşedinte. Nicolai şi Radu Zlati au candidat, la rândul lor, dar n-au avut loc pe lista „cooperativei". Fost număr doi în partid pe vremea lui Antonescu, fostul vicepremier Daniel Chiţoiu, demisionează, la rândul său din PNL şi se alătură grupului lui Tăriceanu. Comitetul Executiv al PSD îl desemnează pe Victor Ponta drept candidat la alegerile prezidenţiale.

Iulie

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, este condamnat, în primă instanţă, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a anjgajat soţia la cabinetul parlamentar. „Avem o justiţie de doi bani", decretează el. Fostul primar Sorin Apostu este condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. Adrian Papahagi demisionează din PMP. „Îmi pare rău de fiecare clipă, fiecare efort, fiecare naivitate îngropate în proiectul PMP, confiscat de Elena Udrea. O consider pe Elena Udrea un produs periculos al noii generaţii de politicieni. (...) Adio, PMP!", scrie el pe facebook. În ciuda deciziei adoptate de congresul partidului, Nicolai refuză să se alăture grupului PPE din Parlamentul European şi rămâne membră ALDE. Ponta şi Ioana Petrescu trăiesc momente de maximă umilinţă în celebrul episod „MTO" de la Cotroceni. „Mă uit şi eu la principalele ei idei politice: aerobic, biciclete, paraşutism, tricouri simpatice, flash mobs, street dancing «because I'm happy», blugi. Totul e foarte simpatic pentru a promova un stil de viaţă, nu un partid sau o doctrină", continuă Papahagi războiul cu Elena Udrea pe facebook. UDMR îl desemnează pe Kelemen Hunor drept reprezentant al maghiarimii în cursa prezidenţială.

Vasile Blaga anunţă că numele partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL va fi PNL. „E greu să te culci în PDL şi să te trezeşti în PNL", comentează Boc, în vreme ce primarul Turzii, Tudor Ştefănie, face haz de necaz: „De azi, imnul nostru e «Verde-nnourat»". „Aveţi, în opinia mea, cel mai legitim candidat la Preşedinţie. (...) Pregătirea lui Cristi Diaconescu este exact pe profilul unui preşedinte", le spune Băsescu membrelor organizaţiei de femei a PMP. După doar o lună Diaconescu era înlăturat ca o măsea stricată pentru a-i face loc blondei lui Băsescu. Delegaţia Permanentă a PNL îi dă lui Iohannis de două ori mai multe voturi decât lui Antonescu şi neamţul devine candidatul oficial al PNL, care va intra în duelul sondajelor cu Predoiu. S-a găsit numele alianţei PNL-PDL până la fuziune: Alianţa Creştin-Liberală (ACL). „Vasile Blaga bagă PDL în mormânt definitiv. Nu pot asista la funeralii", îşi explică Boc refuzul de a participa la congresul de fuziune. PNL şi PDL votează fuziunea. În prealabil, democrat-liberalii absorbiseră partidul lui MRU. „Cred că această fuziune e o soluţie naivă", apreciază sociologul Vasile Dâncu. Steluţa Cătăniciu devine al patrulea deputat clujean care schimbă partidul. Pleacă din PNL şi se înscrie în Partidul Naţional al Mediului (PNM), formaţiune cumpărată de Tăriceanu.

August

La 18 ani de la ultima sa tentativă de a ajunge la cotroceni, Gheorghe Funar îşi anunţă intenţia de a mai încerca o dată. Cătăniciu este aleasă vicepreşedinte în partidul lui Tăriceanu. Respinsă de propriul partid, după ce n-a participat la alegerile interne preliminare, Monica Macovei demisionează din PDL şi îşi anunţă candidatura la preşedinţia ca independent. „Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public, vă asigur de asta, pentru că, de exemplu, sunt candidaţi deja anunţaţi care au lucruri ascunse în CV-ul lor. Sunt lucruri pe care le tăinuiesc, nu le spun. (...) Când ai aparţinut de anumite instituţii şi nu-ţi treci în CV şi vrei să devii preşedintele României, acest lucru n-ai voie să-l faci", ameninţă Băsescu. Dezvăluirea avea să vină abia în preajma primului tur de scrutin. „Mogulul" Dan Voiculescu este condamnat definitiv la zece ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. Iohannis e desemnat candidatul ACL în competiţia prezidenţială. Mezina preşedintelui dezvăluie jocul murdar făcut de Elena Udrea în PMP pentru blocarea candidaturii lui Cristian Diaconescu. „Organizaţiile au «probleme» în a strânge semnături pentru Cristian Diaconescu deoarece Elena Udrea le interzice acest lucru" scrie „Eba" pe facebook. „Consider candidatura mea un angajament faţă de ţară, pe care am să mi-l respect în orice condiţie", contraatacă fostul PSD-ist şi fostul UNPR-ist. Ioan Petran este demis din fruntea PNL Cluj-Napoca şi înlocuit cu Dan Tarcea. Din conducerea organizaţiei municipale dispare şi cel mai combativ consilier local liberal, Ioan Bâldea. Săpat în PMP, Diaconescu demisionează din partid şi spune că va candida independent. Crin Antonescu anunţă că nu-l va susţine pe Iohannis în campanie şi nu e sigur nici dacă îl va vota. Elena Udrea e desemnată noul candidat al PMP la prezidenţiale. „O voi susţine pe Elena Udrea la alegerile prezidenţiale", anunţă imediat Boc, uitând de angajamentul similar luat faţă de Iohannis. Guvernul adoptă celebra ordonanţă de urgenţă 55 (care ulterior se va dovedi neconstituţională) care dă liber, pentru 45 de zile, traseismului politic în rândul aleşilor locali. Ambasada SUA îşi manifestă public „îngrijorarea".

 

Comenteaza