Andrei Marga întărește ce a spus despre Ucraina: „Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dincolo de propaganda de azi”

Andrei Marga întărește ce a spus despre Ucraina: „Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dincolo de propaganda de azi”
| Foto: epochtimes-romania.com

Fostul rector al UBB și fost ministru de Externe și al Educației, Andrei Marga, continuă șirul afirmațiilor controversate susținând că acestea reprezintă ”adevărul istoric”.

Marga a declarat la Târgul de Carte "Alba Transilvana" organizat în Alba Iulia, că "atât timp cât situația din Ucraina nu se rezolvă printr-o discuție între America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi".

Într-un drept la replică publicat duminică, 18 septembrie, el a precizat că ”repetă oricând afirmațiile” și că ”nu este mișcat” de criticile pe care le-a primit ulterior.

”Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internațional și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare.

Cum era de așteptat, după aceste afirmații, s-au convocat tot felul de inși și s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mișcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmațiile mele și mi-am făcut datoria profesională, civică și morală să-l rostesc. Ca de obicei, neputându-se contrazice cu argumente, se inventează și se bat câmpii”, spune Marga, potrivit ziare.com.

De asemenea, referitor la comparația dintre abordarea sa și cea a lui Vladimir Putin sau a lui Viktor Orban, Marga a declarat că este ”un lamentabil clișeu”.

”Unul spune că ar fi vorba de o abordare “iliberală”, apropiată de cea a domnilor Vladimir Putin și Viktor Orban. Susținere complet gratuită, un lamentabil clișeu! Nu știu ce susțin în subiect cei doi lideri și, mai mult decât probabil, nici nu au spus ce am spus eu. Mai mărturisesc că nu mă pronunț despre o persoană înainte de vedea ce a spus efectiv. Prea multe se bazează astăzi la noi pe “așa se zice”, pe “așa ni se cere să spunem”, pe „așa mi-este mai comod”! Nu mă pronunț niciodată doar pe presupuneri, iar personalizarea deciziilor de stat din propaganda actuală este de prost gust.

Ambasada Ucrainei în România a reacționat la declarațiile fostului rector UBB.

Comenteaza