ANALIZĂ Criza politică | „PSD dă impresia că joacă la două capete” / „Și-a pierdut busola europeană!” / „Demisia lui Ciolacu nu generează o criză”

ANALIZĂ Criza politică | „PSD dă impresia că joacă la două capete” / „Și-a pierdut busola europeană!” / „Demisia lui Ciolacu nu generează o criză”
| Foto: digi24.ro

Demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier și anunțul retragerii PSD din coaliția de guvernare provoacă un nou cutremur și instabilitate pe scena politică românească. Astfel, criza declanșată anul trecut, odată cu alegerile prezidențiale și anularea acestora, se adâncește acum, în pragul celui de al doilea tur al luptei pentru Cotroceni.

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de prim-ministru al României, și a decis ca PSD să iasă din coaliție. Nu va pleca însă și de la șefia partidului. Cel puțin deocamdată.

De marți, după retragerea sa, țara are și un premier interimar, după un președinte și un șef la Senat interimari, într-un context politic și social, oricum, tulbure. Mai grav este însă faptul că toate „turbulențele” și deciziile din plan politic au efecte în economie, și implicit în buzunarele noastre, iar acest lucru se vede deja.

Analistul politic clujean George Jiglău subliniază, pentru ZIUA de CLUJ, că Guvernul Ciolacu atârna demult de un fir de ață.

„Categoric este o criză politică, doar că nu este nouă. Este aceeași criză în care am intrat după alegerile anulate din toamnă. Faptul că am rămas atunci cu Marcel Ciolacu prim-ministru și în mare cam cu aceeași configurația a majorității parlamentare nu a fost o rezolvare la criza politică, ci doar o prelungire a incertitudinii, pentru că era limpede că soarta acestui guvern atârnă de un fir de ață - în speță de eventualul succes al lui Crin Antonescu, un candidat oricum cu șanse tot cam cât un fir de ață. Ce cred că e nou este o adâncire a acestei crize ca urmare a acțiunilor PSD de ieri”, spune Jiglău.

În opinia analistului, cea mai gravă dintre deciziile luate de PSD luni a fost aceea de a nu susține un candidat în turul al doilea al alegerilor, mai exact pe Nicușor Dan, ceea ce arată că de fapt PSD ar putea juca la două capete.

„Ieri s-au întâmplat de fapt mai multe lucruri. Ciolacu și-a dat demisia din fruntea Guvernului - era de așteptat, PSD a votat să iasă de la guvernare - să zicem că și asta era de așteptat, deși deocamdată nu înseamnă nimic politic, și, cel mai important, PSD a ales să nu dea semnal de susținere pentru Nicușor Dan. Asta mi s-a părut a fi cel mai surprinzător lucru, mai ales că în toamnă au ales să o susțină pe Elena Lasconi pentru turul 2.

PSD dă impresia că joacă la două capete, lasă calea deschisă pentru o colaborare cu Simion și cu AUR în perspectiva formării unui nou guvern, iar asta mi se pare cel mai periculos lucru. O guvernare AUR-PSD, cu un PSD aurist, cu George Simion președinte, ar fi o variantă extrem de dăunătoare pentru viitorul României. PSD avea șansa să își folosească toate resursele pentru a încerca să țină România pe drumul ei european, dar pare dispus să meargă și în direcția cealaltă”, consideră George Jiglău.

Pe de altă parte, analistul politic și fost lider al PSD Cluj, Horia Nasra, atrage atenția că PSD se află într-un moment de răscruce acum, nemaiavând identitate doctrinară, astfel că va trebui să decidă foarte repede încotro o va lua.

„PSD nu ar trebui să mai facă parte din noul guvern dar să susțină un guvern minoritar PNL-USR.

De asemenea cred că PSD e la un moment de răscruce azi. Ori se întoarce la PSD-ul conservator din perioada Dragnea și se luptă cu AUR pentru electoratul suveranist ori își asumă definitiv tipul de stânga occidentală. Cum e astăzi e cel mai rău. Nu mai are identitate doctrinară”, spune Horia Nasra.

Ce spun liderii politici clujeni

Liderii politici clujeni au comentat și ei, pentru ZIUA de CLUJ, deciziile luate luni de Consiliul Politic al PSD, și mai ales impactul acestora. Cei mai mulți dintre ei au atras atenția asupra instabilității, mai ales în plan economic, pe care o declanșează această criză.

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, deputatul Remus Lăpușan: „Există în acest moment o provocare la toate nivelurile, cred că toți factorii ar trebui să acționeze rațional pentru a păstra un echilibru pentru România. Speranța mea este că pe 18 mai se va vota rațional și după aceea toate forțele implicate vor găsi o soluție pentru a avea o minimă unitate de acțiune pentru ca tot ceea ce se hotărăște la nivel guvernamental și nu numai să fie în interesul românilor, al companiilor, al tutoror celor care produc plus valoare în această țară”.

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda: „Demisia este un act unilateral așa că nu avem prea multe de comentat. Totuși, nu putem să nu observăm turbulențele pe piețele financiare cu impact major asupra economiei. Și este din păcate doar începutul deoarece observăm că euro a sărit de 5 lei. Vom observa și retrageri masive de capital în scurt timp. Regret însă lipsa unei poziționări clare de susținere a candidatului proeuropean Nicușor Dan. Stau și mă întreb cum este posibil să își fi pierdut busola europeană atât de repede (Marcel Ciolacu și PSD – n.red). Aici la Bruxelles toți ne întreabă cu îngrijorare despre ce s-a întâmplat în Romania. Or eu cred că trebuie făcut tot ce este necesar pentru păstrarea parcursului european al României”.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu:„USR a susținut mereu că își dorește o altă guvernare și un alt premier după alegerile prezidenț. Guvernarea Marcel Ciolacu ne-a adus într-o situație economică foarte dificilă, care va trebui corectată, în primul rând prin tăierea cheltuielilor publice care au crescut și în acest an mai rapid decât veniturile bugetare. Demisia lui Marcel Ciolacu nu generează o criză, ci creează condițiile necesare pentru numirea unui nou premier și guvern după alegeri, în funcție de voința românilor care va fi exprimată în turul II al alegerilor prezidențiale.

Cu atât mai importantă devine alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte pentru formarea unei guvernări care să facă reformele necesare, să accelereze atragerea fondurilor europene și să transmită un semnal de încredere investitorilor și mediului de afaceri că nu ne izolăm și că  vom rămâne ancorați în alianțele noastre europene și internaționale”.

Coordonatorul AUR Cluj, senatorul Cristian Șipoș: „Au luat act de voința  poporului român după aceste alegeri și nu mai au legitimitatea de a guverna țara (Marcel Ciolacu și PSD – n.red). Ne așteptăm la un joc la două capete din partea lui Ciolacu, vor să provoace o instabilitate politică gravă, doar pentru a se salva politic".

Senatorul UDMR de Cluj, Tasnadi Istvan: „Este o perioadă de instabilitate politică. Fiecare partid își analizează greșelile și adoptă soluția internă. Pentru deciziile luate la nivelul PSD, ar trebui întrebați cei din PSD... Pentru noi important este să evităm o catastrofă politică și națională, motiv pentru care vom îndemna votanții noștri să îl voteze în turul doi pe domnul Nicușor Dan.

Coaliția s-a destrămat. Social-democrații au anunțat acest lucru ieri, și nu este deloc o surpriză. Încă de la început am văzut, am spus, am știut: dacă Crin Antonescu nu intră în turul al doilea – și a ajuns pe locul trei cu o diferență de 88-89 de mii de voturi – atunci coaliția nu are viitor. După numărarea voturilor de duminică seara, a devenit clar că nici PSD, nici PNL nu au reușit să-și impună candidatul coaliției în nicio regiune. Astfel, social-democrații au ajuns la concluzia că participarea lor în coaliție a luat sfârșit, iar prim-ministrul și-a înaintat demisia”.

Citește și: PSD iese de la guvernare / Ciolacu: „Dacă se aprobă, îmi depun mandatul de premier"

Oficial: Marcel Ciolacu demisionează din funcția de premier. Cum va funcționa Guvernul

Liberalul Cătălin Predoiu, numit premier interimar

 

 

Comenteaza