ANALIZĂ | Ce şanse are Guvernul Orban să performeze, cu un parlament dominat de PSD

ANALIZĂ | Ce şanse are Guvernul Orban să performeze, cu un parlament dominat de PSD

Analiştii politici clujeni au comentat situaţia politică actuală, în care PSD a fost înlăturat de la Palatul Victoria, dar Guvernul Orban, fiind unul minoritar, are posibilităţi limitate de a reforma instituţiile statului în mandatul de scurtă durată pe care l-a câştigat.

Sociologul Ioan Hosu, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din Cluj a declarat că guvernul Orban se bucură de o susţinere extrem de fragilă în parlament, care ar putea să scadă şi mai mult dacă măsurile aduse de liberali vor contraria partidele pe care se bazau pentru susţinere. Mai mult, sociologul este de părere că PSD nu va ezita să depună o moţiune de cenzură pentru a reveni la Putere.

"Semnele pe care le dau la acest moment cei aflaţi la guvernare generează din partea opiniei publice aşteptări ridicate: un număr redus de ministere, o eficientizare a aparatului central, o debirocratizare. Probabil măsurile acestea vor crea şi suficiente nemulţumiri care se vor reflecta şi în susţinerea parlamentară. PSD nu va renunţa la ideea unei moţiuni de îndată ce negocierile parlamentare vor indica faptul că aceasta ar putea avea succes.

Rămâne să vedem exact ce îşi propune acest guvern, deoarece vedem că în aceste zile, fiecare minister începe cu un audit, ca să vadă la nivel de buget, de resurse , de priorităţi, ce poate să facă. Există un enuziasm din partea celor care au reuşit să schimbe guvernul Dăncilă, dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că, pe stânga, lucrurile se complică, atât în PSD, cât şi Pro România. Politic, PNL a avut un câştig în acest moment dar trebuie să îşi asume această reuşită, chiar dacă vor exista costuri în plan politic", a afirmat sociologul Ioan Hosu.

Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din Cluj, susţine că Guvernul Orban este format din miniştri mai pregătiţi decât cei al căror mandat tocmai s-a încheiat, însă sunt mari şanse ca iniţiativele liberalilor să fie blocate de parlament.

"Guvernul PNL are şanse să performeze măcar minimal, în măsura în care este comparat cu fostul guvern care, deşi a avut majoritate, nu a reuşit să performeze din cauza calităţii membrilor săi. În cea mai mare parte, oamenii nu au fost potriviţi pentru funcţiile respective şi asta s-a văzut în actul guvernamental. Prin comparaţie, cel puţin în unele ministere, avem în acest guvern oameni mai pregătiţi decât în guvernul anterior, care vor putea să performeze mai bine. Pe de altă parte, guvernul are o majoritate foarte slabă şi în orice moment aceasta poate să fie pusă sub semnul întrebări. Este foarte probabil ca multe iniţiative să fie blocate de parlament. În ciuda a ceea ce pretinde acest guvern, el este unul de tranziţie, un guvern foarte minoritar. Partidul Naţional Liberal are mai puţin de un sfert din parlamentari, ceea ce face ca majoritatea să fie foarte slabă şi susţinerea programului guvernamental să fie tot timpul condiţionată", a declarat profesorul universitar.

Lectorul universitar Radu Albu-Comănescu opinează că marile probleme cu care România se confruntă în acest moment nu pot fi schimbate într-un an, mai ales că este de aşteptat ca PSD să pună piedici politicilor de refacere cu care Guvernul Orban ar putea veni.

"Șansele le calculez în termeni de marjă de manevră politică şi instituțională, dar și de simpatie publică. Nu va fi ușor cu un parlament dominat de PSD și trebuie să ne așteptăm la o serie de contre din partea partidului detronat, la blocaje, tergiversări. Acestea nu vor lucra în favoarea PSD din perspectiva alegerilor parlamentare din 2020; mai rău însă, ele vor bloca politici de recuperare și de refacere, de care România are nevoie. Deficit bugetar, o monedă slăbită, inflație crescută, o relație dificilă cu Bruxelles-ul, un MCV profund problematic, acestea nu vor putea fi reparate într-un an. E nota de plată pe care societatea românească, vorbăreață dar ineficientă, trebuie să o plătească pentru lipsa ei de conștientizare politică!, a arătat politologul.

Guvernul Orban a obținut învestitura în plenul Parlamentulului, cu 240 de voturi "pentru" din 240 de senatori și deputați prezenți. (Vezi aici lista miniştrilor din Guvernul PNL!)

Comenteaza