Analiștii Ziua de Cluj comentează discursul lui Dragnea: "Desprins parcă din registrul național-comunismului din anii '80"

Analiștii Ziua de Cluj comentează discursul lui Dragnea: "Desprins parcă din registrul național-comunismului din anii '80"
| Foto: facebook.com

Analiștii contactați de Ziua de Cluj au comentat situația lui Liviu Dragnea și împrejurările în care liderul social-democrat a ajuns să ofere duminică, în Consiliul Național PSD, un spectacol dominat de atacuri la "pericolul extern" reprezentat de multinaţionale, Soros sau UE.

La împlinirea a fix 29 de ani de la începutul revoluției anti-ceauşiste, Liviu Dragnea a trezit în politologii clujeni un acerb sentiment de călătorie în timp, în regimul comunism.

Atitudinea este generată, în opinia lectorului universitar Radu Albu-Comănescu, din incapacitatea politicianului de a înțelege lumea occidentală și din complexul de inferioritate.

"Este cea mai acută reînviere a ceauşismului, a suspiciunii care vine întotdeauna cu incompetenţa, cu frustrarea adusă de incapacitatea de înţelegere a lumii occidentale, societăţii deschise, economiei de piaţă, în cazul lui şi cu complexul de inferioritate al celui care se ştie ilegitim până în măduva oaselor", a afirmat politologul.

"Amestec de naţionalism şi fantasmagorii juridice, de populism economic împachetat în pretinsă solidaritate naţională. Dragnea joacă teatru ca un Moromete, dar un Moromete ţâfnos, oportunist, cu apetenţe de ciocoi şi zbir mai vii ca niciodată. Nu am văzut în ultimii 20 de ani un exemplu mai elocvent al modului în care comunismul a fost gândit şi trăit în România; o repetată dovadă că fibra PSD rămâne strâns legată de controlul totalitar, de distrugerea libertăţilor prin alterarea perversă a legalităţii şi prin dublu discurs. Ceea ce situaţia scoate şi mai tragic în evidenţă este paralizia societăţii civile, incapabilă de mobilizare, şi coma profundă a opoziţiei", a adăugat Radu Albu-Comănescu.

Sergiu Mişcoiu, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene din Cluj, este de părere că alocuțiunea liderului PSD este o listă cu dușmanii interni și externi ai partidului și guvernării, analistul amintind, la rândul său, de accentele comuniste care predomină în discursul lui Dragnea.

"Discursul domnului Liviu Dragnea vădește impasul în care a ajuns strategia sa de a „pârjoli culturile și a otrăvi fântânile”. În alocuțiunea de ieri sunt identificați dușmanii interni și externi ai țării, ai partidului și ai guvernării, sunt lăudate acțiunile guvernării realizate până acum, sunt expuse planuri și mai mărețe de viitor, totul fiind desprins parcă din registrul național-comunismului din anii 1980", a transmis analistul politic.

Devierea, pe alocuri, de la textul prestabilit a condus la incoerență în discursul președintelui PSD, în timp ce conținutul arată cu adevărat disperarea la care a ajuns Dragnea.

"De asemenea, se poate constata absența coerenței de ansamblu, coerență care dispărea de câte ori domnul Dragnea devia de la textul prestabilit. Observăm și încercarea de fidelizare a aparatului administrativ local, prin promisiunile legate de PNDR, și, în general, cabrarea discursului în jurul nucleului dur al PSD - adversarii luptei împotriva corupției, foștii PRM-iști, șefii rețelelor de influență din teritoriu. Discursul denotă disperare și are alura unui prohod de sfârșit de lume", a declarat Sergiu MIșcoiu.

George Jiglău, lector universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj, consideră că discursul lui Dragnea nu va schimba prea mult politica românească, fiind oarecum în notă cu ceea ce a promovat constant de câștigarea alegerilor parlamentare și până acum: "Este un mesaj pentru partid și pentru propriul electorat. Nu e un mesaj care să schimbe prea mult ceea ce se întâmplă deja în politica românească de când a câștigat PSD alegerile parlamentare, până la urmă".

Pe cei pe care analistul Sergiu Mișcoiu i-a numit anterior "dușmani interni și externi ai partidului și guvernării" , George Jiglău îi vede ca țapi ispășitori, pe care Dragnea îi evocă în discursul politic, atunci când se simte nesigur.

"E același joc în care președintele Iohannis, dar nu numai, ci și multinaționalele, Soros, Justiția, procurorii, DNA sunt țapi ispățitori pe care Dragnea și PSD îi invocă de fiecare dată când e nevoie să-și reafirme poziția pe scena politică și în raport cu propriul electorat. E ca o suflare în pânze a unei bărci care plutea deja", a adăugat politologul.

O situație de criză asemănătoare cu cea din februarie 2017, iscată de OUG 13, este prevăzută de analist și în cazul în care guvernul va decide introducerea amnistiei și grațierii prin altă ordonanță.

"Discursul nu ar trebui să ne surprindă, discuția despre ordonanță era deja prezentă pe agenda publică, ne așteptam să se întâmple, așa cum ne așteptam ca și reacțiile să fie imediate. Ne pregătim de proteste, o să vedem cum reacționează ministrul Justiției, care a fost oarecum temperat în reacții, nu a zis nici da, nici ba, iar fără el nu se poate. Sigur, el poate fi remaniabil oricând. Ne asteptăm ca președintele să aibă o reacție. Dacă va fi dată ordonanța respectivă, o să vedem ce am mai văzut și altădată, dinspre Uniunea Europeană, tot felul de reacții și ne putem aștepta la lucrurile pe care le-am mai văzut deja. Asta nu înseamnă cu nu e un moment tensionat sau că nu e un lucru grav dacă se dă ordonanța respectivă. O să revenim în paradigma în care eram după ordonanța 13, dacă se întâmplă", a conchis George Jiglău.

Comenteaza