Analiști politici clujeni, despre rezultatul votului: „Nu atât Antonescu a pierdut, cât partidele care l-au susținut” / „Urmează un tur doi extrem de strâns” / Misiunea lui Nicușor Dan, foarte dificilă

Analiști politici clujeni, despre rezultatul votului: „Nu atât Antonescu a pierdut, cât partidele care l-au susținut” / „Urmează un tur doi extrem de strâns” / Misiunea lui Nicușor Dan, foarte dificilă

Analiștii politici clujeni comentează pentru ZIUA de CLUJ rezultatele votului de duminică, 4 mai.

Votul de duminică, de la alegerile prezidențiale, a arătat încă o dată – dacă mai era nevoie – că românii s-au săturat de clasa politică tradițională, la Cluj și în toată țara. Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, nu a prins la electorat, ca de altfel nici independentul Victor Ponta sau Elena Lasconi. Confruntarea finală din turul al doilea ar urma să aibă loc între George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent).

Horia Nasra, analist politic clujean și fost lider PSD Cluj, crede că rezultatul votului relevă de fapt eșecul partidelor aflate la putere. Pe de altă parte, subliniază el, turul al doilea ar putea veni cu surprize.

„Este un eșec al partidelor tradiționale, PSD și PNL, în acest prim tur, și s-a văzut că primarii și liderii de județe nu mai pot influența votul. Este și un vot de protest împotriva coaliției contra naturii, PSD - PNL, dar și față de leadershipul mediocru al PSD și PNL, care nu au înțeles nimic din episodul Georgescu. Nu atât Crin Antonescu a pierdut, cât partidele care l-au susținut.

Intrarea lui Nicușor Dan în turul al doilea cred că va mobiliza mai mulți votanți nehotărâți, din diferite motive, și cred că „teama” de îndepărtarea de valorile europene îi va asigura lui Dan un boost electoral. Pe de altă parte, succesul lui George Simion este indubitabil și consider că va mai aduna voturi suplimentare de la Victor 1Ponta și alte voturi suveraniste – Șoșoacă, Terheș.

Însă, celor care cred că turul al doilea este o ecuație simplă, le amintesc următoarele cifre: în 2004, Băsescu a devenit președinte în turul al doilea, după ce, în primul tur, Adrian Năstase obținuse 41% (4,3 milioane de voturi), iar în 2014, Iohannis a câștigat al doilea tur după ce Victor Ponta luase în primul tur 40,5% (3,8 milioane de voturi)”, a spus Horia Nasra pentru ZIUA de CLUJ.

Sergiu Mișcoiu: „O respingere a clasei politice de după 1990"

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția asupra erorii comise de coaliția de la putere atunci când a decis să îl trimită pe Antonescu în cursa acestor alegeri.

„Este (rezultatul – n.red) confirmarea respingerii integrale a clasei politice de după 1990, dovada erorii inimaginabile comise de coaliția guvernamentală - aceea de a-l propune pe Crin Antonescu, un om al trecutului, o sinteză a tot ceea ce au dorit românii să nu fie la putere.

Insurecția e dublă - nu doar a naționalismului, ci și a europenismului, de altă factură, civică, morală, pragmatică, orientată spre rezultate. Va fi extrem de strâns în turul 2, iar Nicușor Dan are șanse doar dacă reușește să mobilizeze tinerii și să se adreseze si oamenilor din mediul rural”, subliniază Sergiu Mișcoiu, pentru ZIUA de CLUJ.

George Jiglău: „La Cluj, o nouă înfrângere a PNL-PSD”

Și analistul politic clujean George Jiglău crede că n eputem aștepta la surprize. „Intervalul dintre tururile 1 și 2 e întotdeauna predispus la surprize și răsturnări de situație. Mereu sunt negocieri care nu se poartă la vedere, intervenții ale unor părți interesate din afara zonei politice, chiar și din afara țării uneori, apar dezvăluiri, imagini, filmări, deci tot felul de elemente dificil de anticipat care pot răsturna calculele inițiale.

Deocamdată, pe baza datelor pe care le avem acum, asistăm la cea mai mare diferență dintre locul 1 și locul 2 după un tur 1, iar locul 1 pleacă de la 40%, deci misiunea lui Nicușor Dan e extrem de dificilă. Simion pleacă și cu prima, și cu a două șansă în competiția asta și de la el ar trebui să ne așteptăm la același tip de campanie, cu puțină expunere în mass media tradițională și fugind de interacțiuni directe cu contracandidatul. Până acum asta i-a ieșit de minune. Cred că, în ce îl privește pe Nicușor Dan, e un efort oarecum inutil doar să vâneze voturi ale contracandidaților, raportat la ce a ieșit ieri.

Singura lui șansă pentru a răsturna votul este să scoată la vot, în favoarea lui, evident, cât mai mulți dintre românii care nu au votat ieri. Vorbim de aproape jumătate din electorat, spațiu de manevră ar fi, doar că e nevoie de un amestec de frică în raport cu o eventuală victorie a lui Simion și de o campanie suficient de convingătoare a lui Nicușor Dan”, spune George Jiglău pentru ZIUA de CLUJ.

Analistul mai atrage atenția și asupra faptului că la Cluj asistăm la o a doua înfrângere a celor de la putere: „La Cluj senzația mea este că asistăm la o nouă înfrângere a PNL-PSD, după ce s-a întâmplat și în toamnă. Capacitatea politică a PNL la Cluj ține de capacitatea figurilor importante ale partidului la nivel local. Mai departe, această popularitate, atâta cât mai e ea, nu se transferă mai departe. Dar asta nu e o problemă doar la Cluj, e și în alte locuri din țară în care PNL (sau PSD) avea așteptări.

Cât despre victoria lui Nicușor Dan în județ, e important să remarcăm că el a câștigat de fapt doar Cluj-Napoca și comunele din jur, în rest tot județul e cu Simion. Deci, la nivelul județului, nu e o dinamică atât de diferită față de restul țării. Bună parte din motivele pe care le putem găsi pentru victoria lui Simion la nivel național (care țin de nemulțumirile oamenilor privind calitatea vieții, calitatea slabă a serviciilor publice, de componenta de protest la adresa partidelor care au guvernat până acum etc) le putem regăsi fix în aceeași formă și în județul Cluj”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza