Analişti politici clujeni, despre demisiile în alb din PSD: "Formă continuă de şantaj"

Analişti politici clujeni, despre demisiile în alb din PSD:
Liviu Dragnea vrea să sancţioneze încercarea lui Sorin Grindeanu de a se distanţa de centrul de putere din partid, cred analiştii politici clujeni despre recenta dispută Dragnea-Grindeanu. Demisiile în alb ale miniştrilor, o "formă continuă de şantaj", sunt de părere politologii clujeni.
">

Analiştii politici clujeni cred că ceea ce se întâmplă acum în PSD este o luptă pentru putere, în care preşedintele partidului vrea să arate că el deţine controlul şi să stopeze tendinţa premierului de a se autonomiza în raport cu centrul de putere.

"Nu poţi să pui un ministru şi să-l dai jos când vrei"

"Nu e prima dată când vedem asta în politica românească, o dispută între tabere de putere din aceeaşi formaţiune politică. Aceste demersuri ar trebui făcute însă altfel, instituţional. Parlamentul, grupul PSD de acolo ar trebui să ceară, acolo unde e cazul, explicaţii, aşa ele par solicitări în nume personal, "am eu demisiile în alb". Probabil Guvernul Grindeanu începe să se autonomizeze în raport cu centrul de putere din partid, încearcă să intre într-o logică guvernamentală normală şi atunci sigur apar presiunile din partea unora şi altora, a unor grupuri interesate, care vor să dea semn că de fapt puterea tot la ei a rămas", afirmă sociologul Ioan Hosu, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a UBB.

Sociologul clujean a criticat în termeni duri faptul că miniştrii şi premierul şi-au depus la partid demisiile în alb, care ar putea fi activate oricând de către conducerea partidului: "E un fel de a spune specific şefului PSD "Dacă eu vreau , eu sunt Regele Soare, legea sunt eu". Nu poţi să pui un ministru şi să-l dai jos când vrei . Trebuie să ai nişte argumente, fie politice, fie de performanţă."

Ioan Hosu mai spune că recentele critici ale lui Liviu Dragnea la adresa Guvernului fac parte dintr-un joc de imagine al şefului PSD.

"Poate fi şi un joc de imagine, să găndească aşa: dăm mesajul opiniei publice că de fapt noi nu am murit politic, noi suntem tot acolo, aştia sunt la mâna şi la buna noastră dispoziţie. Dragnea vrea să spună publicului: noi, partidul vrem să meargă lucrurile strună, dacă cei de la guvern nu-şi fac treaba, eu mâine îi dau pe toţi afară. Criticile lui Dragnea vin după anunţul miniustrului Muncii că nu pot mări salariile, cum au promis, de la 1iulie. Sigur că anunţul acela trebuia completat de nişte declaraţii care să arate că da, domnule, suntem responsabili, că noi am fi făcut ce am promis, dar ceva nu a mers bine la guvern", a completat analistul clujean Ioan Hosu.

"PSD e un partid cu tradiţie în a-şi mânca liderii. Acum îl mănâncă pe primul ministru"

La fel de critic faţă de "demisiile în alb" a fost şi analistul clujean George Jiglău, de la Centrul pentru Studiul Democraţiei din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a UBB: „E o chestiune bizară. Răspunderea Guvernului este în primul rând faţă de Parlament. Faptul că există nişte demisii în alb la partid, pe care liderul partidului ar putea să facă uz de ele, e o formă de şantaj continuă, câtă vreme totuşi partidul are la dispoziţie majoritatea parlamentară prin care şi-a trimis propriul guvern acolo. Arată un soi de lipsă de încredere, e dincolo de cadrul instituţional."

Pe de altă parte, George Jiglău condideră că ceea ce întâmplă acum în PSD nu ar trebui să ne mire foarte tare.

„PSD e un partid mare, sunt mulţi care trebuie mulţumiţi după un an în care nu au fost la guvernare şi aveau aşteptări foarte mari. Sunt mai multe tabere în partid, PSD e un partid cu tradiţie în a-şi mânca liderii. Dragnea nu este în poziţia de a fi mâncat el, încă. PSD, însă, tot îşi mănâncă un lider, dar îl mănâncă pe primul ministru, pentru că nu livrează conform aşteptărilor pentru partid. Problema este că nu vedem exact ce nu face Grindeanu. Dragnea invocă că nu ar fi pus în aplicare programul de guvernare, dar nu ne zice ce anume din programul de guvernare. Asta arătă că este o răfuială personală la adresa Guvernului şi la adresa lui Grindeanu personal", a declarat George Jiglău.

Analistul clujean este de părere că ofensiva lui Dragnea se produce în momentul în care premierul Grindeanu a încercat să-şi construiască un capital serios de imagine, prin vizite externe în mai multe tări ale Europei şi prin apelul la stabilitate.

George Jiglău mai remarcă un lucru interesant în această criză, şi anume absenţa opoziţiei. „Opoziţia e pe nicăieri în toată povestea asta. S-ar putea să asistăm la o schimbare de guvern, care vine din interiorul propriului partid, dar PNL, USR nu sunt nicăieri. PSD este pe tot terenul, face programul de guvernare, tot el critică nerealizarea programului de guvernare", a conchis analistul politic clujean.

 

 

Comenteaza