Alegeri prezidențiale în Franța. Macron și Le Pen au votat și sunt favoriți să intre în turul doi

Alegeri prezidențiale în Franța. Macron și Le Pen au votat și sunt favoriți să intre în turul doi
| Foto: hotnews.ro

Principalii doi candidaţi la alegerilor prezidenţiale din Franţa - actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen - au votat în primul tur de scrutin, ce are loc duminică, relatează dpa.

Macron a votat împreună cu soţia sa, Brigitte, în staţiunea litorală Le Touquet-Paris-Plage, în nordul ţării, unde a fost întâmpinat la secţia de votare de o mulţime de suporteri.

Marine Le Pen a votat la Hénin-Beaumont, lângă Lille. Sondajele o plasează în urma lui Macron, însă decalajul s-a redus în ultimele săptămâni.

La mijlocul zilei (ora 10.00 GMT), rata de participare era de 25,48%, cu trei puncte procentuale sub cea din 2017 (28,54%), potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Totuşi, participarea o depăşea cu patru puncte pe cea consemnată la aceeaşi oră pe 21 aprilie 2002 (21,39%), când s-a înregistrat recordul de absenteism la un prim tur al prezidenţialelor.

Dacă previziunile se vor confirma şi niciunul din cei 12 candidaţi nu va obţine o majoritate absolută, primii doi clasaţi se vor confrunta în turul decisiv pe 24 aprilie.

Primele estimări bazate pe sondajele la ieşirea de la urne vor fi publicate după închiderea ultimelor secţii de votare, la ora locală 20.00 (18.00 GMT).

Comenteaza