Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Doar samsarii și PSD-știi sunt deranjați de noua reglementare”

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Doar samsarii și PSD-știi sunt deranjați de noua reglementare”

Ministrul clujean al agriculturii, Adrian Oros, susține că fermierii trebuie să respecte o serie de reguli dacă doresc să scape de pesta porcină africană.

Fermele necomerciale nu vor mai putea să grupeze mai mult de cinci capete fără a-și face înscrierea la Registrul Comerțului. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a emis o poziție oficială cu privire la ordinul care reglementează regimul exploatațiilor de creștere a porcilor din România, referitoare la stabilirea tipurilor de exploatații de suine (porci).

După ce a umplut România de Pesta porcină africană și a distrus creșterea porcului, acum PSD sare în ajutorul samsarilor. Între 2017-2019, în România, Pesta porcină africană s-a răspândit în toată țara, producând pagube imense. Așa a vrut PSD. Doar 25% din carnea consumată se produce în țară, restul de 75% îl importăm. Așa vrea PSD.

Au fost uciși până acum 740.000 de porci, au falimentat zeci de fermieri români, iar statul a plătit despăgubiri de sute de milioane euro. Așa vrea PSD. Deficitul comercial la carnea de porc este de peste 550 mil euro. Deci, se scot din țară, anual 550 mil euro pentru a cumpara carne de porc. Așa vrea PSD.

Pentru a stopa evoluția acestei boli, pentru a diminua pierderile economice uriașe și pentru a relansa creșterea porcului în România trebuie să se respecte regulile de către toți crescătorii de porci și să se controleze numărul mistreților. Asta vrea Guvernul și crescătorii corecți!

Noua reglementare nu schimbă nimic pentru 98% dintre crescătorii de porci. Atât pentru cei care cresc porci pentru consum familial în gospodariile țărănești, cât și pentru fermierii care fac creștere și comerț cu porci și respecta legea. Interesul PSD este de a importa in continuare carne de porc, iar cei care plimba ilegal animale și boli prin țara sa își continue activitatea”, a transmis Adrian Oros pe rețelele de socializare.

Prin ordinul nr. 24 din 2021, MADR transformă exploatațiile de până la cinci capete de porci grași în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scoafe care să fete purcei și fără drept de comercializare, La peste cinci porci, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului.

„Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea. De asemenea, ajută la controlul și eradicarea PPA în România, la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în țară, pentru a acoperi măcar consumul intern”, a motivat conducerea instituției.

Evoluția pestei porcine africane în România a produs în patru ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării. Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii, în 2017.

loading...
Comenteaza