News alert A murit Colin Powell, fostul secretar de stat al SUA. Politicianul a făcut complicații după COVID

A murit Colin Powell, fostul secretar de stat al SUA. Politicianul a făcut complicații după COVID

Fostul secretar american de stat Colin Powell a murit din cauza complicațiilor provocate de Covid-19, a anunțat familia sa.

Colin Powell avea 84 de ani. El a fost șeful diplomației americane pe parcursul mai multor administrații republicane în ultimii ani ai secolului trecut și primii ai secolului XXI.

„Era vaccinat cu schemă completă. Vrem să mulțumim personalului medical de la Walter Reed National Medical Center pentru felul în care l-au îngrijit. Am pierdut un remarcabil și iubitor soț, tată, bunic și mare american”, a scris familia lui Colin Powell într-un mesaj pe Facebook.

Colin Powell a fost general cu patru stele și șeful Statului Major în timpul administrației președintelui George H.W. Bush în timpul Războiului din Golf, din 1991, când trupele conduse de SUA au alungat armata irakiană din Kuweit.

Un republican moderat şi pragmatic, Colin Powell a ocupat ulterior funcţia de secretar de stat în timpul preşedintelui George W. Bush, scrie Agerpres.

Avocat al războiului din Irak, Powell a susţinut pe 5 februarie 2003, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, o lungă alocuţiune privind armele de distrugere în masă deţinute de Irak, argumente care au fost folosite la justificarea invadării ţării.

El a recunoscut ulterior că această acţiune este o „pată” pe reputaţia sa.

„Este o pată pentru că eu sunt acela care a făcut prezentarea în numele SUA în faţa lumii şi asta va face parte mereu din bilanţul meu”, a afirmat politicianul republican.

Născut pe 5 aprilie 1937 în Harlem, într-o familie de imigranți jamaicani, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia.

Powell şi-a început cariera militară în 1958. Mai întâi detaşat în Germania, el a fost apoi trimis în Vietnam în calitate de consilier militar al lui John F. Kennedy.

loading...
Comenteaza