Cozmin Guşă: Propunerea Vioricăi Dăncilă ca premier face de râs PSD

Cozmin Guşă: Propunerea Vioricăi Dăncilă ca premier face de râs PSD
Analistul politic Cozmin Guşă este de părere că alegerea europarlamentatului Viorica Dăncilă drept propunere de premier al unui nou guvern PSD, după demisia lui Mihai Tudose, tulbură şi mai mult apele atât în interirorul PSD; cât şi situaţia generală a ţării.

În acest context, ce va face şeful statului în următoarea perioadă este crucial: "Preşedintele Klaus Iohannis, dându-şi seaman de degrindogala din PSD, preferă să joace responsabil, din punct de vedere al Constituţiei, adică preferă să finalizeze criza printr-o nominalizare rapidă a unui nou prim-ministru. Pe de altă parte, preşedintele joacă la aşteptare cu aceste bombe interne, neavând posibilitatea unei opozitii politice care să macine PSD-ul pe baza greşelilor pe care le face. Viorica Dăncilă e o propunere slabă, este o propunere periculoasă pentru România şi ar avea toate argumentele să o refuze," este de părere Cozmin Guşă.

Analistul politic a decriptat şi o altă componentă a discursului şefului statului "Preşedintele Klaus Iohannis, într-un fel, în declaraţia pe care a făcut-o, le-a întins o nadă: opţiunea Fifor, ca interimat, era o opoţiune normală, era cam singurul care putea să capete acest rol de premier interimar. Pe de altă parte preşedintele şi-a dat seama şi de criza internă majoră prin care trece PSD acum, unde nu mai există unanimităţi, iar numirea doamnei Dăncilă ca propunere de premier va bulversa mai tare jocurile interne în PSD şi, într-un fel, îi va face de râs. Doamna Dăncilă n-a oferit niciodată imaginea unui potenţial om politic care să ştie despre ce vorbeşte, care să poată, într-un fel sau altul, să administreze nişte treburi. Nu vreau să fiu chiar neelegant, dar mai rar vezi un om politic sau chiar un partid care să-şi bată asemenea cuie în talpă."

Principala problemă a PSD, odată cu această nominalizare, este că a coborât îngrijorător ştacheta exigenţelor faţă de nivelul precedentelor nominalizări pentru postul de premier: "Doamna Dăncilă este încă una dintre amazoanele lui Liviu Dragnea, similară lui Carmen Dan, n-am nimic cu aceste femei, decât că foamea de putere absolută şi această procedură de a guverna prin interpuşi pe care Liviu Dragnea a inventat-o, practic, în România post '89, se întâlneşte, sigur, cu relativa inconştienţă a acestor doamne care nu înţeleg că nu pot administra posturi atât de importante. Dacă asta va fi propunerea, în final probabil că Liviu Dragnea va ajunge într-o perioadă chiar mai neagră decât aceea pe care zice el că a trăit-o pe vremea lui Grindeanu sau a lui Tudose, pentru simplul fapt că aici nu e vorba de un act de administrare, de secretariat de birou, aici e vorba de administrarea României într-o perioadă complicată."

"Când tu, ca lider de partid, ai un prim-ministru atât de slab, care trebuie să joace după dictarea ta, care la rândul tău eşti incompetent, sigur că toate treburile vor merge foarte prost, că nu vorbim despre România, gândul că cineva din majoritatea de guvernare s-ar gândi la România trebuie să dispară," a mai declarat Cozmin Guşă.

 

Comenteaza