Cât a cheltuit Octavian Buzoianu în campania electorală. Vezi şi lista cheltuielilor declarate de partide

Cât a cheltuit Octavian Buzoianu în campania electorală. Vezi şi lista cheltuielilor declarate de partide
Noua lege privind finanţarea campaniilor electorale valabilă pentru alegerile locale din iunie a instituit reguli mai stricte privind cheltuirea banilor de către partide şi candidaţi independenţi, odată cu posibilitatea de rambursare a sumelor de la bugetul de stat, pentru cei care au trecut pragul minim de 3 la sută.

Astfel candidaţii la funcţia de primar al unui municipiu reşedinţă de judeţ puteau folosi în campanie maxim 50 de salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al unui municipiu reşedinţă de judeţ, 10 salarii minime brute pe ţară pentru candidaţii la primăria municipiilor şi 5 salarii minime brute pe ţară pentru candidaţii la funcţia de primar de comună. Salariul minim brut pe ţară începând cu data de 1 mai 2016 a fost stabilit de guvern la suma de 1.250 de lei.

Legea stabileşte că orice contribuţie care nu respectă prevederile acestui articol de lege se confiscă şi se face venit la bugetul de stat.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a reamintit recent, printr-un comunicat de presă, mandatarilor financiari coordonatori ai competitorilor politici, că au obligația să depună la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale, în termen de 15 zile de la data desfășurării alegerilor locale din 5 iunie 2016, conform legii.

Autoritatea Electorală precizează că nu se pot valida mandatele candidaţilor declaraţi aleşi, dacă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare competitor electoral nu a fost depus în condiţiile legii.

Deocamdată pe site-ul AEP a fost depusă doar situaţia contribuţiilor declarate până la data de 30 mai de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali participanţi la alegerile locale din 5 iunie. La nivel naţional, cea mai mare sumă a fost declarată de mandatarul financiar al PNL, de peste 16,62 milioane de lei, urmat de cel al PSD, cu peste 13,74 milioane de lei , ALDE, cu peste 4,22 milioane de lei, PMP cu peste 2,35 milioane de lei, UNPR, cu peste 1,66 milioane de lei şi UDMR, cu peste 1,16 milioane de lei.

Pe lista contribuţiilor pentru candidaţii independenţi la nivelul judeţeului Cluj cea mai mare sumă a fost declarată pentru candidatul independent la primăria municipiului Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu, respectiv 52.500 de lei, adică sub plafonul maxim pentru municipiu, care era de 62.500 de lei.

 

 

Comenteaza