ALEGERI LOCALE 2016. Candidaţii solitari ai judeţului. Ar fi culmea să iasă pe locul al doilea :)

ALEGERI LOCALE 2016. Candidaţii solitari ai judeţului. Ar fi culmea să iasă pe locul al doilea :)
Trei candidaţi la funcţia de primar din judeţul Cluj sunt singurei pe buletinul de vot.

Judeţul Cluj are trei candidaţi solitari. Gavril Mihuţ aleargă singur pe terenul de oină pentru postul de primar la Chiuieşti, Andrei Poka dansează fără parteneri la Sâncraiu, iar problemele de integritate ale lui Ioan Fârtan nu i-au mobilizat pe ceilalţi actori politici din Sânmărtin.

Să luăm partea bună: locuitorii celor trei comune nu au bătăi de cap, odată ce pe buletinul de vot va figura un singur nume. Ar fi chiar culmea (culmea atletismului), ca aceşti edili să alerge singuri şi să iasă pe locul al doilea.

CHIUIEŞTI: Mihuţ este de 32 de ani în primărie şi nu se dă dus

Primarul din Chiuieşti este în funcţie de 16 ani. Gavril Mihuţ, PNL, ne-a povestit că a fost contabilul primăriei 12 ani, încă din perioada comunistă, iar între 1996 şi 2000 a fost viceprimar. În total, 32 de ani petrecuţi în primărie, în clădirea veche, dar şi în cea nouă, care s-a construit în mandatul său. L-am întrebat de ce nu are contracandidaţi: „Au avut bun simţ, au văzut că s-a realizat ceva în comună, că mi-am făcut treaba". Omul nu şi-a făcut campanie în ultimele 30 de zile. „Îmi fac campanie de patru ani. De fapt, de 16", se laudă el, făcând trimitere la proiectele pe care le-a dus la bun sfârşit ca edil şef: a asfaltat toate uliţele şi drumurile comunale, a introdus apă şi canalizare, ce-i drept, doar în Chiuieşti, nu şi în celelalte sate, a renovat trei cămine culturale şi a ridicat unul nou, a inaugurat un centru de informare şi marketing turistic, o şcoală, o bibliotecă şi un centru de zi pentru bătrâni. Trebuie să îl credem (sau nu) pe cuvânt, pentru că nu am fost până în Chiuieşti.

Gavril Mihuţ se mândreşte şi că a construit o arenă sportivă. „Este un stadion unic pentru sportul nostru naţional, oina. Are tribune şi gazon, dar nu se poate folosi pentru fotbal, că e prea îngust, are 38 de metri lăţime. Atâta teren am avut. Avem o echipă de oină de juniori, care a câştigat locul al patrulea naţional la Cupa Satelor, la seniori", a povestit Mihuţ.

Chiuieşti a obţinut fonduri europene pe măsurile 313, încurajarea activităţilor turistice, şi 322, renovarea şi dezvoltarea satelor, iar acum, potrivit primarului, a primit notificare din partea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale că mai are încă trei proiecte aprobate spre finanţare. „Nu-mi fac nicio problemă cu alegerile", a încheiat relaxat fostul şi viitorul primar al comunei.

CHIUIEŞTI
Chiuieşti este o comună formată din satele Chiuieşti, Dosu Bricii, Huta, Măgoaja, Strâmbu, Valea Căşeiului şi Valea lui Opriş.
Populaţie: 2.332 (2011)
Suprafață: 112,5 km²

SÂNCRAIU: Înainte de Untold a fost festivalul lor. Vin turişti din Japonia şi Argentina

În Sâncraiu vin anual circa 15.000 de turişti, majoritatea ca să participe la un festival internațional de cântece și dansuri populare maghiare, organizat, anual, la început de august. S-au desfăşurat până acum 25 de ediţii, la care au venit musafiri din Japonia, Mexic, Canada, Argentina și mai multe țări europene. „Stau o săptămână. Nu stau, că învață cântece, dansuri. Sunt cursuri cu acte în regulă. Festivalul de cântece și dansuri populare maghiare se desfășoară pe diferite grupe de vârstă, avansați, începători etc, cei care învață pe instrumente muzicale, se predau cântece etc.", a declarat primarul Andrei Poka, UDMR, pentru Agerpres, în 2014. 

Evident, a fost nevoie şi de infrastructură turistică. În Sâncraiu, la o populaţie mică, puţin peste 1.500 de suflete, există 46 de pensiuni cu acte în regulă, clasificate de Ministerul Turismului. Capacitatea totală de cazare trece de 300 de locuri.

L-am sunat pe primar, să aflăm reţeta popularităţii sale, dar nu ne-a răspuns. Probabil profita la maximum de ultimele ore de campanie electorală.

SÂNCRAIU
Sâncraiu este o comună formată din satele Alunişu, Brăişoru, Domoşu, Horlacea şi Sâncraiu.
Populaţie: 1.628 (2011)
Suprafață: 56,83 km²

SÂNMĂRTIN: ANI nu le-a insuflat curaj contracandidaţilor lui Fârtan

Ioan Fârtan este primarul influent şi „orientat" al comunei Sânmărtin, care aleargă singur pe tot terenul pentru postul de primar. În 2014, el a migrat de la PNL la PSD şi a dus cu el voturile comunei. Dacă la alegerile europarlamentare din luna mai 2014, Sânmărtin era comună campioană la prezenţa la vot (votând aproape în unanimitate pentru PNL), la alegerile prezidenţiale situaţia s-a schimbat radical, în favoarea PSD: din cei 1246 de alegători înscrisi pe liste, s-au prezentat la vot 95%, iar dintre aceştia 77% au votat pentru PSD, care a obţinut 868 de voturi. Klaus Iohannis a primit la Sânmărtin doar 133 de voturi.

Primarul are probleme serioase de integritate. La finalul anului trecut, Agenția Națională de Integritate a constatat indicii privind posibila săvârşire a infracțiunii de conflict de interese în cazul lui Fârtan, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat şi derulat două contracte încheiate cu Asociația Crescătorilor de Taurine Sânmărtin, al cărei preşedinte a fost în perioada 17 iunie 2003 - 7 februarie 2012. El a încălcat astfel dispozițiile articolului 301 din Codul Penal.

„Prin semnarea şi derularea celor două contracte, s-au realizat foloase patrimoniale pentru Asociația Crescătorilor de Taurine Sânmărtin, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase de orice natură în calitate de preşedinte al asociației", a arătat ANI.

În ciuda problemelor pe care le are Fârtan, niciun alt politician din comună nu a intrat în luptă pentru fotoliul de primar. Nici primarul din Sânmărtin nu a răspuns la telefon.

SÂNMĂRTIN
Sânmărtin este o comună formată din satele Ceaba, Cutca, Diviciorii Mari, Diviciorii Mici, Măhal, Sâmboieni, Sânmartin şi Târguşor.
Populaţie: 1.746 (2002)
Suprafaţă: 71,91 km²

 

Comenteaza