Eurocandidaţii, "micii cimpanzei ai politicii"
- Scris de Valentin Malaescu
- 17 Apr 2014, 18:54
- Politica
- Ascultă știrea

"Noi am fost singurul partid care am folosit criterii transparente de selectare a candidaţilor, să aibă studii superioare, să aibă un proiect pentru România, să cunoască o limbă străină. Media de vârstă a candidaţilor noştri este de 41 de ani, iar o treime sunt femei. Vrem să vedem dacă românii sunt pregătiţi să trimită la Bruxelles oameni de valoare, deşi fără notorietate", a definit MRU lista de eurocandidaţi a PFC.
"Eu sunt pe primul loc doar ca să trag lista, voi candida la Preşedinţie", a adăugat el. Fostul premier nu a ezitat să desfiinţeze eurocandidaţii celorlalte formaţiuni politice. "Dacă vă veţi uita în capetele de listă, în zona aşa-zis eligibilă a partidelor care au şi acum europarlamentari, veţi vedea că acestea respectă filozofia "noi atunci, noi acum". Veţi găsi pe listele lor oameni cu urmăriri penale în curs, cu calităţi morale îndoielnice, care nu cunosc o limbă străină. E strigător la cer să trimiţi în PE oameni care îşi aşteaptă sentinţe definitive. Ce a câştigat România că i-a oferit lui Becali un intermezzo în PE între arest şi puşcărie? În Europa câştigă teren euroscepticii, vor ajunge în PE oameni care se opun UE şi care vor face o ţintă din România pentru performanţele ei reduse, cum îşi vor apăra ţara cei care vorbesc engleza dând din mâini? După Tratatul de la Lisabona, PE e cea mai importantă instituţie de la Bruxelles, bugetul UE depinde aproape în exclusivitate de voinţa europarlamentarilor. Cum va apăra interesele României un europarlamentar care nu cunoaşte limba uzuală a UE?. A trimite la Bruxelles oameni nepregătiţi intelectual, cultural, e un act de lipsă de patriotism. În 2019, pentru şase luni, România va deţine preşedinţia UE, dacă trimitem în PE micii cimpanzei ai politicii româneşti, a căror singură calificare e de lipitori de afişe, ce imagine vom avea?", s-a lamentat Ungureanu.
El s-a declarat discriminat de Legea electorală, care i-a aruncat partidul abia pe locul 11 pe buletinul de vot. Precizăm că, potrivit legii, primele locuri pe buletin sunt ocupate de partidele care sunt nreprezentate în PE, urmate de partidele care n-au europarlamentari, ultimii fiind candidaţii independenţi, locurile în interiorul fecărei categorii ocupându-se prin tragere la sorţi. Culmea, deşi, ca şi PFC, noul parti prezidenţial nu exista în 2009, la anterioarele alegeri europene, pentru că europarlamentarul PDL Elena Băsescu a migrat la PMP, acest partid a fost considerat ca fiind unul cu reprezentare la Bruxelles, ceea ce i-a aqdus locul al doilea pe buletinul de vot. "Faptul că PFC ocupă locul 11 pe listă arată cât de viciată e Legea electorală. Un asemenea mod de a dirija ordinea pe buletinele de vot discriminează partidele noi şi independenţii. În plus, în birorurile secţiilor de votare nu au acces decât reprezentanţii partidelor cu membrii în PE, or PFC nu şi-a cumpărat europarlamentari ca alţii. Mai mult, suntem singura ţară din Europa care cerem unui partid 200.000 de semnături pentru a putea participa în alegeri, iar pentru ca nonsensul logic să meargă până la capăt, unui candidat independent îi cerem 100.000 de semnături, adică între un independent şi un partid ca PSD e o diferenţă de doar 100.000 de semnături. Legea, inclusiv cea pentru alegerea Parlamentului României, e făcută astfel încât clasa politică să nu se împrospăteze, ca aerul dintr-o încăpere închisă, profunc viciat şi toxic. cei care în anii `90 au intrat în politică la 30 de ani, vor rămâne în politică până la adânci bătrâneţi", a afirmat Ungureanu. El a precizat că, după alegerile din 25 mai, PFC va cere modificarea Legii electorale.