Video Un român a inventat cea mai performantă platformă pentru intervenţii de urgenţă: E unică în lume. Poate vedea un om de la 6 km

Platforma mobilă modulară SMARTISU are în componenţă aparatură militară de ultimă generaţie. Mașina ar fi de mare ajutor la cutremure, dar ar fi putut face minuni şi la accidentul aviatic din Apuseni.

Mihai Văsii a lăsat avocatura pentru a se retrage la Buşteni şi a construi o platformă unică în lume, utilă pentru intervenţiile de urgenţă.

Cu fonduri europene, Mihai Văsii şi echipa lui au pus pe picioare o maşină de intervenţii, o platformă mobilă modulară – SMARTISU, care ar fi putut face minuni la accidentul aviatic căruia i-a căzut victimă pilotul Adrian Iovan şi o studentă la Medicină, în 2014.

Proiectul de cercetare a primit brevet de invenţie în România, dar este unic în lume.

SMARTISU are în componenţă aparatură militară de ultimă generaţie, bazată pe termoviziune (identifică temperatura corpului). De asemenea, are senzori de gaze, stinge incendii şi, mai presus de toate, poate funcţiona şi ca un centru de comandă. Potrivit inventatorului, SMARTISU este un prototip evaluat la 100.000 de euro, din care doar maşina de teren costă 25-30.000 de euro. 

„Poate vedea un om de la 6 kilometri. Are acces în zone în care alte platforme nu pot ajunge în acest moment, zone greu accesibile. Gândiţi-vă cât de folositoare ar fi fost în Turcia, unde ar fi identificat căldura umană, putând găsi victime în viaţă sub dărâmături. În plus, are un centru de comandă care transmite date, o funcţie extrem de utilă la intervenţii.

Maşina este utilă şi la Poliţia de Frontieră, care deja vede cu camere sale termo traficanţi de ţigări, să zicem, dar nu poate ajunge la ei, ca să-i prindă, dacă este un teren accidentat. Cu siguranţă, la accidentul pilotului Iovan am fi ajuns primii la faţa locului. Nu există în lume un astfel de produs ca al nostru”, spune Văsii pentru Mediafax. Inventatorul doreşte ca platforma să intre în „flota” ISU, pentru a salva oameni, însă nu ştie dacă poate învinge birocraţia.

Comenteaza