Turcia îşi recheamă ambasadorul din Egipt, iar Canada îşi închide ambasada de la Cairo

Turcia îşi recheamă ambasadorul din Egipt, iar Canada îşi închide ambasada de la Cairo
Turcia l-a chemat pentru consultări pe ambasadorul său în Egipt, a anunţat ministrul turc de Externe, iar Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale la Cairo, după dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, relatează AFP.

"Ambasadorul nostru a fost chemat pentru a discuta" despre evenimentele recente care au avut loc în Egipt, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului turc.

Ambasadorul turc Huseyin Avni Botsali urmează să revină vineri la Cairo, a adăugat el.

Anterior, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care îl susţine pe preşedintele destituit Mohamed Morsi şi mişcarea acestuia, Fraţii Musulmani, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească urgent pentru a discuta despre "masacrul" care a avut loc în Egipt.

"Este un masacru foarte grav (...) care a vizat poporul egiptean ce nu făcea altceva decât să manifesteze paşnic", a declarat premierul turc.

De asemenea, Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale în Egipt din cauza violenţelor din teritoriu, pentru a asigura securitatea personalului său consular.

Situaţia va fi reevaluată în zilele următoare pentru redeschiderea ambasadei cel târziu duminică, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului canadian de Externe.

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a îndemnat joi "toate părţile să se implice într-un dialog constructiv pentru a calma tensiunile", cerându-le egiptenilor "să dea dovadă de reţinere şi hotărâre în următoarele zile".

De asemenea, Baird a condamnat atacurile asupra locurilor de cult şi le-a cerut autorităţilor egiptene să "protejeze credincioşii şi edificiile religioase în faţa oricăror acte de violenţă sau intimidare".

Dispersarea sângeroasă de către armata şi poliţia egiptene a susţinătorilor lui Morsi, destituit din funcţia de preşedinte la 3 iulie, s-a soldat miercuri cu 578 de morţi.

Comunitatea internaţională este foarte îngrijorată de aceste violenţe, iar preşedintele american Barack Obama a condamnat "cu forţă" această represiune sângeroasă şi le-a cerut insistent autorităţilor egiptene, susţinute de către armată, să anuleze starea de urgenţă impusă în Egipt.

Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Egiptul, iar celor care intenţionează să meargă în această ţară să îşi amâne călătoria.

Etichete
Comenteaza