Serviciile medicale din Slovacia, paralizate după demisiile medicilor

Serviciile medicale din Slovacia, paralizate după demisiile medicilor
Spitalele slovace au anulat vineri majoritatea operaţiilor prevăzute, asigurând doar urgenţele, după demisia, joi, a 1.000 de medici care protestează în acest fel faţă de salariile mici şi condiţiile de muncă proaste, relatează AFP.

"Situaţia este serioasă, dar asigurăm încă serviciile de urgenţă", a declarat Danica Lehocka, purtătoarea de cuvânt a spitalului universitar din Bratislava, unde 358 de medici dintr-un total de 1.400 erau absenţi astăzi.

Alte spitale slovace şi-au închis departamente întregi, potrivit presei.

Cehia a anunţat astăzi  că va trimite 30 de medici în Slovacia, în timp ce spitalele din sudul Poloniei vecine au pregătit paturi pentru eventuali pacienţi slovaci. Austria şi-a oferit vineri ajutorul, arătându-se dispusă să primească pacienţi slovaci în cazuri urgente.
Anterior, 2.400 de medici slovaci au anunţat că vor demisiona la 1 decembrie.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Katarina Zollerova, 1.220 de medici şi-au părăsit deja posturile şi alţii ar putea demisiona până l sfârşitul anului.

 

Salariul lunar al unui medic tânăr în Slovacia este între 550 şi 600 de euro, iar cel al unui specialist experimentat este de 1.000-1.200 de euro, potrivit Asociaţiei sindicatelor medicale.
Ministerul propune o creştere medie de 300 de euro pe lună, dar sindicatele cer ca salariile medicilor să reprezinte de la 1,5 până la de trei ori salariul mediu din Slovacia (760 de euro).
"Orice creştere dincolo de cea de 300 de euro ar fi o măsură populistă şi iresponsabilă, deoarece Guvernul nu are mijloacele" necesare, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik.

Guvernul în exerciţiu al lui Iveta Radicova se străduieşte să menţină deficitul finanţelor publice sub control, în timp ce creşterea economică slovacă, foarte dependentă de exporturi, ar trebui să încetinească la 1,7 la sută în 2012, după 3 la sută cât se aştepta în acest an.

Comenteaza