Rafila: „Transportul public în comun este principala sursă de transmitere a Covid-19”

Rafila: „Transportul public în comun este principala sursă de transmitere a Covid-19”

Medicul Alexandru Rafila a daclarat joi că în momentul de față, principala sursă de transmitere a COVID-19 este transportul public în comun. Deschiderea școlilor nu a avut nicio influenţă în creșterea numărului de îmbolnăviri.

"Transportul public este principala sursă de transmitere a bolii în momentul de faţă și acele apeluri de colaborare cu toţi angajatorii, încât toată lumea să își împartă personalul în 3, cei care nu pot lucra de la domiciliu și mijloacele de transport sunt maxime pe parcursul celor 3 ore necesare transportului la locul de muncă și la întoarcere și lucrurile funcţionează. Noi am închis școlile.

Spuneţi-mi în ce ţară din Uniunea Europeană școlile, din clasa întâi până în a VIII-a, sunt închise. Pentru că nu s-a evaluat impactul deschiderii școlilor. Suntem la 2 săptămâni de la închiderea școlilor. Vi se pare că a scăzut numărul de cazuri? E clar că școlile nu au avut o influenţă importantă în ceea ce privește numărul de cazuri", a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că la nivelul autorităţilor "nu există o comunicare, decât una rudimentară", iar buletinul informativ făcut public zilnic "nu este o comunicare în criză majoră de sănătate publică, este doar o informaţie seacă, care nu are niciun fel de empatie, niciun fel de soluţie, niciun fel de viitor".

"Vă rog să îmi spuneţi unde există acel creier de comandă care are în fiecare zi ședinţe operative, să vadă care e situaţia de pe teren, care sunt măsurile care trebuie luate la nivel central și local. Nu este suficient să circuli prin ţară, să vizitezi spitale, asta să știţi că nu ajută absolut la nimic, nu se rezolvă problemele făcând vizite de lucru. Se rezolvă problemele dacă există un centru de comandă, iar la nivelul fiecărui DSP o structură similară care are corespondenţă în Ministerul Sănătăţii, ori lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă", a menţionat el. Rafila a afirmat că s-au luat măsuri "care au fost schimbate de la o zi la alta".

"S-a închis HORECA fără să existe niciun fel de legătură în acel moment a funcţionării restaurantelor cu transmiterea. Mai mult, peste 2 zile s-a reevaluat și au fost din nou deschise. Referinţa la 3/1.000, a fost o nebunie legată de localităţile care aveau 3/1.000 și în special Bucureștiul a fost obiectul acestei discuţii. Au schimbat baza de calcul, după 6 luni în care s-a raportat într-un fel, au schimbat baza de calcul ca să scadă sub 3. Au scos pacienţii din focare ca să scadă sub 3, apoi am auzit de măsurile de carantinare pe străzi", a mai spus Rafila

Comenteaza