Pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, găsit decedat. 7 morți şi în elicopterul prăbuşit în misiunea de salvare

Pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, găsit decedat. 7 morți şi în elicopterul prăbuşit în misiunea de salvare
| Foto: MApN Facebook

Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbușit miercuri seara în județul Constanța. Elicopterul plecat în misiunea de salvare s-a prăbușit şi acesta. Toţi membri aeronavelor prăbuşite au murit. 

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Elicopterul plecat în căutare a dispărut și el de pe radar.

Cele două aeronave s-au prăbușit, a confirmat pentru HotNews.ro ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Cei șapte militari de la bordul elicopterului au murit. Inițial s-a comunicat că erau doar cinci militari în elicopter.

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, a anunțat MApN pe Facebook joi dimineaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie. Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie, transmite MApN.

Un elicopter militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330 Puma şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române, anunță MApN.

Cine sunt militarii care au murit în accidentul de elicopter din Constanța, potrivit informaţiilor hotnews.ro:
- Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
- Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
- Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
- Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
- Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Comenteaza