Obiectiv turistic din judeţul Cluj, faimos în Australia. "Îţi taie respiraţia" - FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Aug 2014, 18:19
- Stiri nationale
- Ascultă știrea

Salina Turda, unul dintre cele mai impotante obiective turistice ale Transilvaniei, a ajuns cunoscută în toată lumea şi care a intrat în atenţia presei din toate colţurile lumii. Site-ul australian sobadsogood.com descrie obiectivul turistic din Turda ca fiind o "mină abandonată, transformată într-un muzeu uimitor". Într-un articol publicat recent, australienii au introdus şi clipul de promovare al Salinei Turda.
"A călători în adâncurile unei mine abandonate nu pare a fi un mod plăcut de a-ţi petrece vacanţa, dar când vine vorba de Salina Turda din România, ai reconsidera acest lucru. Salina a fost realizată pentru extragerea depozitelor de sare, spre deosebire de majoritatea minelor care au ca obiect exploatarea aurului sau a altor minerale", scrie sobadsogood.com.
De când a fost abandonată în 1932, salina a fost folosită în diverse scopuri. Iniţial, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, salina a devenit adăpost antiaerian, iar după aceea i s-a dat intrebuinţarea de depozit.
Salina a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992, după 60 de ani în care a fost închisă şi este administrată de Turda Salina Durgău SA, al cărei unic acţionar este Consiliul Local din Turda. Lucrările de renovare a fostei mine de sare s-au încheiat în anul 2010, având o valoare de 5,8 milioane de euro, din care 63% au fost fonduri europene, diferenţa fiind asigurată de Consilul local Turda şi Consiliul Judeţean Cluj. Principalul obiectiv al lucrărilor de reabilitare a fost modernizarea locaţiei pentru creşterea atractivităţii turistice.
"Astăzi, Salina Turda este un muzeu modern ce-ţi taie respiraţia, plin cu tot felul de maşinării şi instalaţii. Ca urmare a patrimoniului său bogat şi a împrejurimilor unice, a ajuns să fie una dintre cele mai vizitate atracţii turistice.", menţionează australienii.