Noua clasificare a universităţilor, lansată azi la Dublin

Noua clasificare a universităţilor, lansată azi la Dublin
O nouă clasificare a universităților, realizată cu finanțare de la Uniunea Europeană, este lansată public astăzi (30 ianuarie) la Dublin, sub președinția irlandeză a UE.

Noua clasificare „multidimensională" aduce o schimbare față de abordările tradiționale privind clasificarea performanței universităților, majoritatea acestora concentrându-se în mod disproporționat pe excelența în cercetare. În schimb, noua clasificare va evalua universitățile în funcție de o gamă mai largă de factori, vizând cinci domenii diferite: reputația pentru cercetare, calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștințe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile și întreprinderile nou-înființate) și contribuția la dezvoltarea regională. Se așteaptă ca aproximativ 500 de universități din Europa și din întreaga lume să participe la noua clasificare, iar primele rezultate vor fi publicate la începutul anului 2014.

„Universitățile sunt una dintre cele mai reușite invenții ale Europei, dar nu ne putem mulțumi cu acest lucru", spune Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. "Trebuie să gândim și să acționăm într-un mod mai strategic, pentru a valorifica întregul potențial al universităților noastre. În acest scop, avem nevoie de o mai bună informare cu privire la ceea ce oferă ele și la performanțele lor. Actualele clasificări au tendința să evidențieze rezultatele cercetării mai presus de toate, dar U-Multirank va oferi studenților și instituțiilor o imagine clară a performanței acestora într-o serie de domenii importante. Aceste cunoștințe îi vor ajuta pe studenți să aleagă universitatea sau colegiul care sunt cele mai bune pentru ei. De asemenea, vor contribui la modernizarea și la calitatea învățământului superior prin crearea condițiilor care să le permită universităților să-și identifice propriile puncte forte sau puncte slabe și să învețe din experiența acumulată de alte universități; în fine, acestea vor oferi factorilor de decizie politică o privire de ansamblu completă a sistemelor lor de învățământ superior, astfel încât aceștia să poată consolida performanța țării lor în ansamblu".

Pe lângă faptul că oferă o clasificare demnă de încredere a instituțiilor, U-Multirank va evalua universitățile în ceea ce privește patru domenii specifice: administrarea afacerilor, inginerie mecanică, inginerie electrică și fizică. Lista de discipline specifice va fi extinsă treptat în anii următori.

Clasamentul va fi elaborat de un consorțiu independent, condus de Centrul pentru Învățământul Superior (CHE) din Germania și de Centrul pentru Studii Politice de Învățământ Superior (CHEPS) din Țările de Jos. Printre parteneri se numără Centrul pentru Studii Științifice și Tehnologice de la Universitatea Leiden (CWTS), specialiștii în informație de la Elsevier, Fundația Bertelsmann și firma de software Folge 3. Consorțiul va colabora, de asemenea, cu parteneri naționali și cu organizații ale părților interesate reprezentând studenții, universitățile și întreprinderile pentru a asigura exhaustivitatea și acuratețea.

Noua clasificare va fi imparțială, bazată pe date și criterii măsurabile. Datorită abordării sale multidimensionale, ea este adecvată pentru orice universitate sau colegiu care dorește să primească informații cu privire la performanța sa. Utilizatorii individuali vor putea, de asemenea, să obțină o clasificare „personalizată", care să reflecte nevoile lor; aceasta le va permite să obțină informații privind instituțiile sau disciplinele care îi interesează cel mai mult și să pondereze criteriile în funcție de preferințele proprii.

U-Multirank este rezultatul unei inițiative care își are originea într-o conferință organizată sub președinția franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităților bazată pe o metodologie care să reflecte o varietate de dimensiuni ale excelenței într-un context internațional.

Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate , finalizat în 2011, care a fost efectuat de către un consorțiu de organizații din cadrul învățământului superior și al cercetării cunoscut sub numele de CHERPA. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituții de învățământ superior din Europa și din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât și punerea sa în practică sunt realiste. Pentru colectarea datelor necesare au fost elaborate sondaje on-line. Consorțiul va folosi, de asemenea, clasificările naționale existente, pentru a nu pune aceleași întrebări universităților de mai multe ori.

U-Multirank va primi o finanțare din partea UE de 2 milioane EUR în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții în perioada 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii cu doi ani a finanțării inițiale în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizație independentă să realizeze ulterior clasificarea.

Comenteaza