Mormintele soldaţilor ruşi dintr-un cimitir din România, marcate cu litera Z. Dosar penal pentru profanare

Mormintele soldaţilor ruşi dintr-un cimitir din România, marcate cu litera Z. Dosar penal pentru profanare

Simbolul invaziei ruse în Ucraina, litera Z, a fost marcat pe fiercare mormânt al soldaţilor ruşi îngropaţi într-un cimitir din ţara noastră. Polițiștii s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru profanare de morminte.

Războiul declanşat de armata rusă în Ucraina se desfşoară deja de peste o lună. Pe teritoriul Ucrainei au intrat echipamente militare tancuri şi camioane care aveau inscripționată litera Z. Aceasta a devenit un simbol al invaziei ruse în Ucraina.

Recent, într-o comună din județul Iași, mai multe pietre funerare ale soldaţilor ruşi căzuţi în cele două Războaie Mondiale, au fost vopsite cu acest simbol, Z. Polițiștii din Pașcani s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca.

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun', a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi, potrivit AGERPRES.

Comenteaza