MINA din Marea Neagră a explodat și a găurit vasul Forțelor Navale Române care se ocupa de neutralizare

MINA din Marea Neagră a explodat și a găurit vasul Forțelor Navale Române care se ocupa de neutralizare

Vasul Forțelor Navale Române, cu 75 de militari la bord, a lovit mina descoperită în Marea Neagră în timp ce încerca neutralizarea. La pupa a intrat apă. 

De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina.

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care a fost descoperită la o distanță de 46 km, față de intrarea în portul Constanța.

În timp ce nava era în misiune de neutralizare a minei, aceasta a explodat, informaţie confirmată de Ministerul Apărării într-un un comunicat de presă transmis G4media, în care a oferit cu detalii despre nava care a lovit mina, precizând că Dragorul maritim 29 a suferit doar avarii ușoare în urma exploziei. 

"Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.

Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța", se arată în comunicatul MApN.  

Citeşte şi: Încă o mină de război descoperită în Marea Neagră, în apropiere de Constanța

Comenteaza