Marga: MAE pregăteşte un desant în ţările UE de explicare a referendumului de duminică

Marga: MAE pregăteşte un desant în ţările UE de explicare a referendumului de duminică
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, astăzi, că MAE pregăteşte "un desant" de explicare în capitalele ţărilor UE a "reconfigurării democratice a scenei politice" din România, precum şi de lămurire a condiţiilor legale în care s-a desfăşurat referendumul de duminică.

">

"În legătură cu referendumul, este pregătită, dacă vreţi, o acţiune a MAE, o numim un desant, dar să nu cumva să se creadă că desantul îl facem altfel decât cu braţele şi cu genţile şi cu argumentele şi cu hârtiile, dacă vreţi, pentru a arăta ceea ce s-a întâmplat în România, şi anume o reconfigurare democratică a scenei politice. Sunt materiale pregătite, dacă vreţi, de la extrase din legislaţie, toată evoluţia ei din 2010 până la această oră, incluzând reglementările date de Parlament şi de Guvern în iulie. Este pregătită o relatare factuală a ceea ce s-a petrecut şi sigur, de mâine încolo, se foloseşte timpul de către ministru, secretari de stat, de către directori generali pentru a purta discuţiile respective în diferite capitale. Au şi început la nivel de discuţii telefonice în urmă cu o săptămână", a afirmat Marga, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, el a precizat că astfel de explicaţii au fost date în capitalele ţărilor europene şi înainte de referendum şi nu numai de către MAE, ci şi alte instituţii ale Guvernului român.

"Acum, sigur, ne preocupă să lămurim cum s-a derulat referendumul, care au fost premisele lui legale, pentru că trebuie să repet în continuu că puţine ţări au mecanismul suspendării preşedintelui", a spus Marga.

El a ţinut să sublinieze că niciun minister de externe, guvern sau preşedinţie nu au făcut declaraţii privind situaţia politică din România, în cazul ministerelor de externe de la Paris şi Berlin fiind vorba de unele răspunsuri ale unor oficiali la întrebări adresate de jurnalişti în conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, guvernele din ţările UE au lăsat Comisiei Europene evaluarea situaţiei din România, iar raportul Comisiei Europene pe MCV este cunoscut la Bucureşti. "Cele 11 puncte, care sunt partea mai politică a raportului MCV, este tratată cu toată atenţia şi Guvernul României aplică, aşa cum s-a angajat prin primul ministru, aceste puncte", a mai spus Marga.

 

Comenteaza