MAE: Baconschi regretă că state membre UE au notificat CE prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii

MAE: Baconschi regretă că state membre UE au notificat CE prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, regretă faptul că o serie de state membre UE au notificat Comisiei Europene decizia de menţinere pentru ultimii doi ani a restricţiilor privind accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa locală a forţei de muncă, precizează MAE într-un comunicat.

Potrivit comunicatului remis, vineri, MEDIAFAX, asigurarea deplinei aplicări a principiului libertăţii de circulaţie a lucrătorilor români în spaţiul UE este o prioritate a sa.

"În prezent, aceasta reprezintă o realitate în relaţia cu 16 state membre, adică majoritatea acestora, recent Italia decizând completa liberalizare a pieţei forţei de muncă. În acelaşi timp, începând cu 1 ianuarie 2012, lucrătorii români nu mai întâmpină restricţii în Islanda, ţară în curs de aderare la UE. De la aceeaşi dată, Germania a liberalizat parţial piaţa forţei de muncă, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificată a permiselor de muncă", a amintit MAE.

Ministerul consideră totodată că "mobilitatea forţei de muncă este o reliefare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul unional, principiu fundamental al UE", şi precizează că "în conformitate cu prevederile Actului de Aderare a României şi Bulgariei la UE, menţinerea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii celor două ţări în ultima perioadă tranzitorie (2012-2013) se justifică doar în cazul apariţiei sau riscului de apariţie de grave perturbări pe piaţa forţei de muncă din statele care aplică restricţia".

Nouă dintre cele 11 state UE care impun restricţii la muncă pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmiţând şi explicaţiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Muncă, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort.

"Până la data de 31 decembrie 2011, 11 state membre nu au aplicat încă legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă cetăţenilor din România şi Bulgaria, respectiv: Belgia, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie. Dintre aceste 11 state membre, nouă continuă să aplice restricţii în ce priveşte accesul liber pe piaţa muncii. Însă, în Italia şi Republica Cehă, forţa de muncă din Bulgaria şi România beneficiază acum de prevederile legislaţiei comunitare în domeniul liberei circulaţii", a precizat Serviciul de presă al CE.

Comenteaza